L’entorn de l’aeroport
El Govern negocia amb el Barça per crear noves zones humides al Llobregat
Ajuntaments com el de Molins de Rei i el de Viladecans també impulsen la restauració de punts concrets per afavorir la biodiversitat
La Generalitat estudia comprar la finca dels Reguerons, que al seu dia es va pensar per acollir camps esportius
També planteja crear llacunes en camps agrícoles que s’inunden amb molta freqüència

Fa més d’una dècada, el 2009, ja se li va plantejar al FC Barcelona la possibilitat de convertir els seus terrenys de Viladecans en un aiguamoll protegit administrat pel club. En aquelles converses, la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/Birdlife) proposava al Barça convertir-se en el primer club del món que tingués una reserva natural sota la seva gestió i propietat. Un dels protagonistes de l’espai havia de ser una au molt característica i en declivi: la polla blava comuna (Porphyrio porphyrio).

Avions a la pista d’enlairament 25L de l’aeroport de Barcelona, des del mirador de l’Illa. | FERRAN NADEU /
Es tracta del més gran dels ràl·lids europeus, un ocell inconfusible de plomatge blavós i violaci i bec i potes de color vermell intens. O sigui, una au blaugrana, com a mínim d’aspecte, que s’havia de convertir en emblema i leitmotiv dels terrenys del club als Reguerons. Però la idea no va prosperar. Segurament, diuen els que van viure el fracàs del projecte en primera persona, el nom de l’animal (polla blava) no va ajudar que el pla cristal·litzés.
No obstant, han passat els anys i no s’ha creat cap reserva a la zona, ni amb polla blava ni sense. Però l’espai continua sent de titularitat del Barça i acull un potencial important pel que fa a biodiversitat. És per aquesta raó que el Govern de la Generalitat ja ha obert converses amb el Barça per mirar d’adquirir la finca, que inclou l’estany dels Reguerons, que al seu dia va estar pensada per promoure camps esportius, i invertir de cara a millorar-ne l’estat ecològic.
Aus i amfibis
Aquest fet forma part d’una estratègia més àmplia del Departament de Territori, Habitatge i Transició Social i en la qual també s’han implicat l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), el consorci del delta del Llobregat i alguns ajuntaments metropolitans, com el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Viladecans. "És important arribar a acords perquè hi hagi més aiguamolls ben gestionats al delta del Llobregat", diu Jordi Sargatal, secretari de Transició Ecològica.
Viladecans està estudiant la creació d’una bassa pròxima al mar que afavoreixi la presència d’aus i amfibis. Molins de Rei, en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha posat en marxa un projecte de restauració ambiental al riu Llobregat per recuperar uns antics aiguamolls que actualment estan secs. La iniciativa preveu utilitzar aigua regenerada procedent de l’estació depuradora de Sant Feliu de Llobregat, gestionada per Aigües de Barcelona, que serà canalitzada fins a la zona amb l’objectiu de revitalitzar l’ecosistema i millorar el paisatge.
Replicar el model
Els aiguamolls de Molins de Rei, situats en un antic meandre del Llobregat, van ser creats el 1995 per restaurar una zona degradada per l’extracció d’àrids i la construcció de l’autopista B-23. Amb el temps, l’erosió i la sequera van afectar la seva capacitat per retenir aigua, i van fer insostenible el sistema de bombatge utilitzat fins ara.
La nova solució permetrà conservar l’espai de manera més eficient, i reduirà el consum d’aigua potable i energia, afirmen des del consistori.
Sargatal també té al cap la possibilitat de crear llocs inundables on ara hi ha cultius, només de forma quirúrgica en espais molt concrets: "En alguns camps amb poc valor agrícola, que s’inunden sovint i requeririen unes obres de drenatge molt complexes, es podria arribar a pactes perquè es converteixin en llacunes o hàbitats inundats". Els agricultors es queixen que massa vegades certs camps es neguen. Aquesta aigua, per a Sargatal, és la que hauria de servir per als nous espais naturals, alhora que, amb un sistema de bombatge adequat, es permetria alleujar aquest problema recurrent per als pagesos.
Notícies relacionadesEn cas que s’ampliï l’aeroport de Barcelona, s’haurà de garantir el blindatge de nous espais humits. En aquest sentit, el que s’estudia en el terreny dels Reguerons o en aquests punts de Viladecans o Molins de Rei va en la línia d’impulsar noves àrees protegides. ¿Però qui les comprarà i gestionarà? ¿Serà la Generalitat o serà Aena, en cas que s’arribi a un pacte si s’amplia l’aeroport del Prat?
Són detalls que encara s’han de concretar, però fonts coneixedores dels processos expliquen que l’ampliació pot ser una oportunitat per assegurar l’increment de les àrees custodiades ben gestionades i la creació de zones humides.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Seguretat viària Augmenten més d'un 46% els morts a les carreteres catalanes en el primer trimestre de l'any
- Entendre més Màximo Pradera: "Vaig tenir càncer perquè cap metge em va fer mai la pregunta clau: ¿Què menges?"
- Nou projecte Barcelona estrena un institut d’investigació sobre arquitectura i urbanisme sostenible
- Repartiment de migrants Catalunya declara que els seus centres de menors migrants ja superen el 100% de la seva capacitat
- ACTUALITAT BLAUGRANA Perillen els 100 milions dels seients VIP del FC Barcelona, claus per fitxar a l’estiu