El Vall d’Hebron reconverteix un espai covid per tractar l’Alzheimer
L’hospital va rebre el 2024 unes 11.000 visites relacionades amb malalties de tipus neurodegeneratiu. I el número augmenta un 2% cada any a causa de l’envelliment poblacional.

Als espais on l’any 2021 els sanitaris de l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona) feien tests de la covid-19 i analitzaven les mostres, ara es passaran a tractar malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o el Parkinson, les més prevalents. El Vall d’Hebron ha reconvertit la planta baixa de l’edifici Garbí (ubicat al Parc Sanitari Pere Virgili) en un espai de 120 metres quadrats per tractar pacients amb aquestes patologies, que es "doblaran" en els pròxims anys. D’aquesta manera, l’hospital més gran de Catalunya, 100% públic, potencia l’atenció a demències i trastorns del moviment de la mà d’una de les figures que més pes ha guanyat en els últims anys: la infermera.
Vall d’Hebron va rebre l’any passat unes 11.000 visites relacionades amb malalties neurodegeneratives. I el número augmenta cada any (un 2% més, aproximadament) a causa de l’envelliment poblacional. "Fa tres anys vam inaugurar l’edifici Garbí [per donar resposta a la pandèmia]. Aquí van ingressar llavors molts malalts de covid, però sempre hem volgut donar-li altres usos després d’acabar la pandèmia. A l’hivern, utilitzem la segona planta per a malalts respiratoris. També tractem pacients oncològics. I fa sis mesos que reconvertim la planta zero –on fèiem els frotis de la covid– en consultes de trastorns del moviment i malalties neurodegeneratives", va explicar ahir el gerent de Vall d’Hebron, Albert Salazar. En total, el nou espai per a les malalties neurodegeneratives comptarà amb cinc noves consultes externes, dos despatxos de neuropsicologia, un espai a l’Hospital de Dia de l’edifici per administrar teràpies d’alta complexitat i una sala de treball.
Segons el cap del Servei de Neurologia, Xavier Montalban, en les últimes dècades ha augmentat el coneixement de les malalties neurodegeneratives, la qual cosa ha permès "modificar el pronòstic de les malalties". "Ja som capaços de diagnosticar malalties com l’Alzheimer quan el pacient encara és asimptomàtic. Han començat a aparèixer medicaments. En el cas del Parkinson, els anticossos monoclonals. Hi ha un canvi de paradigma. I la peça fonamental de tot això és la infermeria", va remarcar aquest neuròleg.
El nou espai per a les malalties neurodegeneratives a l’edifici Garbí va acompanyat de la revisió de circuits i els fluxos de treball en què precisament guanya pes la figura de la infermera de pràctica avançada. Una d’aquestes professionals és Sara Belmonte, que va destacar que els trastorns del moviment (com el Parkinson o la malaltia de Huntington) són patologies "desconegudes" per a les quals no hi ha cura. "Tenim, això sí, un espectre de medicaments que milloren els símptomes. Els pacients venen aquí amb moltes ganes de tenir informació i, precisament, una de les tasques de la infermera de pràctica avançada és l’educació sanitària del malalt perquè s’empoderi", explica.
Nous fàrmacs
També en els trastorns cognitius el personal d’infermeria és clau. "Nosaltres tenim un paper importantíssim en aquestes malalties, que avancen i van a pitjor. A més, no únicament afecten el pacient, sinó també les seves famílies. Des d’infermeria ens hem d’assegurar que tenen tota la informació de les característiques de la malaltia i dels tractaments", explica l’infermer Jesús Pizarro, que destaca que els nous fàrmacs i els nous espais com el del Vall d’Hebron obren "noves finestres" de tractament.
Notícies relacionadesSegons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el nombre de persones que pateixen demència es triplicarà el 2050: dels actuals 50 milions es passarà a 152 milions. Per al doctor Montalban, la medicina es troba en aquests moments "en el punt de partida d’una revolució terapèutica" com la que fa anys van viure l’esclerosi múltiple i l’ictus. "Un diagnòstic precoç permet al pacient i la seva família, en primer lloc, organitzar-se amb temps i adaptar-se a la nova realitat. En el cas de les demències és beneficiós començar l’estimulació cognitiva en fases inicials", afirma la doctora Pilar Delgado.
Els pacients arriben a les consultes externes de l’edifici Garbí en primera instància o derivats del seu centre d’atenció primària (CAP). Aquí un neuròleg avalua el pacient i coordina les proves per mirar d’establir el seu diagnòstic. Entre les proves existeix una valoració neuropsicològica. "Durant una hora, fem proves enfocant-nos en aquells aspectes en els quals el neuròleg ens ha dit que s’ha d’aprofundir més per tenir clar el diagnòstic una vegada feta la seva avaluació: orientació, memòria visual i verbal, capacitat de llenguatge o funcions atencionals i executives, entre d’altres", assenyala la neuropsicòloga Belén Gutiérrez.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Ciclisme La Volta suspèn el final de l’etapa reina a Queralt i farà una etapa plana de 120 km amb final a Berga en el seu lloc
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Crisi transatlàntica ¿Per què el Vell Continent és tan important per als EUA? Desmuntant el mite de l’Europa parasitària de Trump