Educació
Una de cada tres escoles bressol privades ha tancat des del 2001 a Catalunya: «La gratuïtat d’I-1 serà la nostra estocada final»
180 centres s’han clausurat des del curs 2000-2001, i han passat de 606 a 426
La caiguda de la natalitat, la covid i la gratuïtat de l’I-2, entre les causes dels tancaments
L’escola infantil a Catalunya serà gratuïta el curs vinent per als nens a partir d’1 any
Aula de bebés en una escuela infantil catalana, esta semana. /
A Espanya van néixer en la primera meitat del 2024 156.202 nens, un 25% menys que fa una dècada, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El juny de l’any passat es van registrar 25.909 naixements, la xifra més baixa d’aquell mes des del 2009. A Catalunya, la fecunditat també està en caiguda lliure. El 2023 van néixer a Catalunya 54.217 nadons, el 3,8% menys que el 2022, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), i la xifra més baixa dels últims 70 anys. Una de les nombroses derivades d’aquesta realitat ha sigut el tancament de 180 escoles d’educació infantil (0-3) privades a Catalunya des del curs 2000-2001, i s’ha passat de les 606 que hi havia llavors a les 426 del curs 2022-2023. És a dir, un de cada tres centres han abaixat la persiana en els últims 20 anys. Unes dades que des de la patronal Associació Catalana de Llars d’Infants entenen que seran molt més altes quan s’afegeixin els tancaments del 2023-2024 i els del 2024-2025.
«La situació empitjora any rere any, i el curs que ve, si es porta a terme l’anunciada gratuïtat de l’I-1 a les escoles infantils públiques, pot significar l’estocada final», apunta la directora d’una escola infantil privada a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), que denuncia falta de recolzament de l’administració.
«Tinc una ràtio de 74 nens autoritzats i estic a 45, ¿com sobreviu una empresa amb personal per atendre 74 nens amb només 45? Em plantejo tancar, però no tinc diners per pagar les indemnitzacions de totes les treballadores», lamenta aquesta directora després de tota una vida dedicada al que era la seva passió, que insisteix que el seu cas és «el de tantes altres».
«No podrem resistir»
«No podrem resistir; és necessària una col·laboració publicoprivada, que l’administració reconegui la nostra tasca social i ens deixi de veure com l’enemic. No som empreses de l’Ibex 35, som petites escoles arrelades als nostres pobles i barris –segueix la directora–. No és només la baixada de la natalitat, que òbviament és un dels factors; la covid també va fer molt mal, després va venir la gratuïtat de l’I-2 i la de l’I-1 el curs vinent pot ser ja el final». Aquesta professional recorda que el 44% de les places de les escoles bressol privades a Catalunya estan bu ides –segons un estudi fet públic al setembre per l’Associació Catalana de Llars d’Infants– mentre que milers de famílies queden fora de les escolespúbliques, sobretot a les ciutats grans, on històricament les escoles infantils privades han ajudat a complementar la falta d’oferta pública, insuficient per cobrir la demanda.
La gratuïtat de l’I-2 va començar el setembre del 2022, impulsada pel Govern de Pere Aragonès , que va anunciar que seria el primer pas cap a la gratuïtat de tot el cicle ; i el Govern d’Illa ha anunciat que farà un pas més el curs vinent, amb la gratuïtat de l’I-1 recollida al Pla de Govern 2024-202 7, on posa una data d’inici per al setembre, amb l’objectiu d’avançar cap a la universalització de l’educació 0-3.
Dades d’escolarització
Segons dades del Ministeri d’Educació fetes públiques la setmana passada, Espanya se situa entre els països de la Unió Europea ambmés índex d’escolarització de 0 a 3 anys, «superant l’objectiu comunitari del 45% marcat per al 2030 i molt per sobre de la mitjana dels 27, que se situa en el 37,5%», segons treuen pit. Amb un 55,8% d’escolarització en aquella etapa, prossegueixen fonts del Ministeri , Espanya és el novè estat amb més taxa d’escolarització en aquest nivell d’educació, «gairebé 20 punts més que fa una dècada, quan se situava en el 35,9%», com indica l’informe ‘Educació i atenció a la primera infància’ publicat per la xarxa Eurydice, pertanyent a la Comissió Europea.
Notícies relacionadesEva Sargatal, secretària de la comissió executiva de Rosa Sensat, assenyala que l’anunci de la gratuïtat de l’I-1 –del qual la conselleria, pendent dels pressupostos, encara no ha donat detalls ni a les escoles afectades ni als ajuntaments, gestors de la gran majoria de les escoles infantils públiques– «és molt positiu, però ha d’anar acompanyat dels recursos necessaris».
I posa exemples. Les escoles infantils són llocs molt feminitzats, i moltes de les treballadores són dones joves que agafen permisos de maternitat que després sovint es converteixen en reduccions de jornada que no sempre s’estan cobrint. «Hi ha professionals que a les tardes no treballen i en aquestes hores es queda una educadora sola amb tot el grup. Si la gratuïtat comporta que més nens es quedin al menjador i a la tarda, una cosa positiva, no pot ser que deixin una sola educadora amb ells», apunta Sargatal, que fa molt temps que defensa la necessitat de les codocències a les escoles d’educació infantil com a fórmula d’abaixar les ràtios (mentre la ràtios en el 3-6 baixen, en el 0-3 es mantenen intactes) sense perdre places.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Previsió meteorològica Arriba una dana a Catalunya: pluges i neu
- Seguretat Social La Seguretat Social està traient la pensió de viduïtat als qui facin aquesta operació
- ELS SEIENTS DE L’ESTADI El poble de Sòria que va desmuntar les grades del Camp Nou perquè els seus veïns poguessin asseure’s
- Totes les estrenes i tornades Les 10 sèries que no et pots perdre aquest febrer
- Biòpsia líquida Una start-up desenvolupa un test de sang per detectar precoçment 5 tipus de càncer
- CONGRÉS DEL PSOE DE MADRID López i Illa proposen un «model de prosperitat compartida» entre Catalunya i Madrid contra Ayuso, «la faraona de la ultradreta»
- Estudi científic Científics troben la «cura a un cor trencat»: pegats de cèl·lules mare per tractar insuficiències cardíaques
- Apunts polítics de la setmana ¿Què voten els pensionistes? Els vots que més van influir en el decret òmnibus
- Educació Una de cada tres escoles bressol privades ha tancat des del 2001 a Catalunya: «La gratuïtat d’I-1 serà la nostra estocada final»
- Obro fil Infiltrats al Barça, al Madrid, a la SER i en el més enllà