Educació
Catalunya ampliarà en més de mil places els cursos del nivell C2 de català
El Govern anuncia un acord amb sindicats i entitats per incrementar-ne l’oferta i «assegurar una formació més flexible», una de les demandes de les associacions
Més de 5.300 persones queden fora dels cursos públics per aprendre català malgrat l’increment del nombre de places
A1-204430962.jpg /
El Govern ha anunciat aquest dimarts que incrementarà el nombre de cursos del nivell C2 de català, el superior, a través d’un acord entre sindicats, entitats i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), amb més de 1.000 novesplaces «per respondre a la demanda». Un pas endavant, però encara insuficient. El PERIÓDICO publicava aquest 29 de gener que només el primer trimestre de l’any, de gener a març, 5.337 persones havien quedat en llista d’espera per als cursos de català per a adults del CPNL (dades que engloben tots els nivells). Unes xifres oficials que apuntaven també que hi havia hagut 31.499 inscrits i van quedar 3.890 places lliures, cosa que confirmava les crítiques de les persones que aspiren a aprendre o millorarel seucatalà: la falta de flexibilitat d’aquestes formacions, dirigides a persones adultes, amb responsabilitats, càrregues familiars i poc temps.
Segons la conselleria de Política Lingüística, l’acord fet públic aquest dimarts pretén precisament «assegurar una oferta formativa més flexible».
Aquest pacte –prossegueix la conselleria en un comunicat de premsa– «inicia una etapa de col·laboració més àmplia entre el nou Departament, i les entitats i els sindicats», «a fi de facilitar i universalitzar l’accés a l’aprenentatge de la llengua catalana», una de les grans assignatures pendents de la nova conselleria (i d’una societat en què un de cada cinc ciutadans són d’origen estranger).
Inici a l’abril
Els primers cursos de nova creació començaran aquest mes d’abril i «s’aniran ampliant gradualment en els pròxims mesos», segons el compromís adquirit pel Departament de Política Lingüística.
«El CPNL, participat per la Generalitat de Catalunya, ajuntaments i altres ens locals, no només ampliarà la seva oferta de cursos del nivell C2 a tot el país [una altra de les queixes era la desigualtat territorial de l’oferta], sinó que també s’encarregarà de la coordinació i certificació dels cursos impartits per sindicats i entitats», prossegueix el comunicat oficial.
Presencials i a distància
En el marc d’aquest acord, a partir del mes d’abril,l’Associació de Mestres Rosa Sensat, el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, CCOO – Fundació Paco Puerto, i UGT – Institut per al Desenvolupament de la Formació i l’Ocupació (IDFO) «aniran obrint cursos al llarg del 2025, tant presencials com en diverses modalitats online». Cada entitat, detalla la nota, organitzarà un mínim de 10 cursos que s’aniran ampliant «en funció de la demanda».
A ulls de Francesc Xavier Vila, conseller de Política Lingüística, «l’ampliació de l’oferta formativa tindrà un impacte social directe». Les noves mesures permeten que els docents i futurs docents arribin a les aules amb la garantia d'un coneixement sòlid de la llengua, faciliten l’accés a la borsa d’Educació i contribueixen a la millora de la qualitat lingüística en sectors estratègics com el periodisme i la comunicació», apunta el conseller, que afegeix que «amb aquesta iniciativa, reforcem l’ús del català en l’àmbit professional i garantim que sigui una llengua d’oportunitats». «El nivell C2 és una eina de treball per a molts entorns laborals en què la paraula és part fonamental de la professió», conclou Vila.
Llarg camí per recórrer
Ara com ara només acredita el nivell C2 el 25% de l’actual plantilla docent (ja siguin funcionaris, interins, substituts o personal laboral). Segons xifres publicades aquest estiu per l’ACN, amb prou feines el tenen el 29,2% dels professors de secundàriai tan sols el 21% dels mestres de primària.
El Govern anterior va intentar que el nivell C2 de català fos un requisit per a la promoció docent. Així es va establir en el decret del règim lingüístic –actualment suspès de manera cautelar pel TSJC– i aprovat in extremis el 14 de maig del 2024 (ja en funcions). El text pretén «reforçar el català a l’escola en diferents fronts»: un dels quals és «el nivell lingüístic del professorat».
Guerra de xifres
El novembre passat, el sindicat USTEC denunciava que més de 4.500 professionals de l’educació a Catalunya no havien pogut accedir als cursos de nivell C2 per falta de places públiques. Segons l’organització, el Departament d’Educació i FP només havia habilitat 1.500 places, «la meitat de les de l’any passat, i totes en modalitat virtual». Fonts del Departament d’Educació negaven aquestes xifres i responien que aquest curs 2024-2025 s’han ofert 7.695 places en els cursos del C2 de català organitzats tant per part del Departament d’Educació com pel de Política Lingüística, gairebé mil més (968) que el curs passat, quan es van oferir, segons la mateixa font, 6.727.
Bona educació Educació Govern Mestres i professors Educació a Catalunya Llengua vehicular Català
- Pisos turístics Gonzalo Bernardos té el culpable de dinamitar el mercat de l’habitatge: «Mirar cap a un altre costat…»
- Cultura popular La Candelera riu a Catalunya: això és el que passarà amb l’hivern
- La nova marihuana provoca brots psicòtics en els joves
- La Casa Orsola o el Círculo Ecuestre
- Diana Morant: "A mi ningú em va posar a dit i jo no posaré a dit ningú"
- GASTRONOMIA Cyril Vermuelen, d'El Celler de Can Roca, escollit millor sommelier de Catalunya 2025
- Adéu al mite de les 8 hores: La ciència revela les hores de son per a una salut òptima
- PLA D’HABITATGE El PP planteja que els menors de 40 anys puguin deduir-se el 15% de l’IRPF del lloguer
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- Mercat laboral Catalunya perd 37.000 ocupats en un gener pitjor de l’habitual, tot i que l’atur només repunta en 1.400 persones