L’Audiència de Girona avala els desallotjaments exprés
Si l’entrada sense consentiment en una vivenda o edifici s’ha produït al llarg de les últimes 24 hores, la policia pot actuar.
L’Audiència de Girona avala el desallotjament exprés sense la prèvia autorització judicial de les ocupacions il·legals si aquestes s’han comès en les últimes 24 hores, segons un nou acord al qual van arribar el 22 de novembre els magistrats de les seccions penals d’aquest òrgan judicial. Els agents que hi intervinguin hauran d’aixecar una acta de comprovació dels danys que serà incorporada a l’atestat policial, que es remetrà després al jutjat de guàrdia juntament amb la citació a judici dels ocupants. D’aquesta manera, es pretén agilitzar no només l’expulsió dels ocupants, sinó la tramitació del procés judicial i que la sentència es dicti en el menor temps possible.
Els col·legis d’advocats de Barcelona, Madrid i Màlaga també han impulsat una proposta legislativa, recollida per Junts, per facultar la policia per poder desallotjar de manera immediata una ocupació il·legal d’una vivenda sense intervenció del jutge si es tracta d’un delicte flagrant (quan els ocupants són sorpresos a l’accedir a l’immoble o si els agents consideren que l’ocupació s’ha produït en les últimes 48 hores). La proposta de Junts sobre mesures "urgents" per combatre l’ocupació il·legal ha sigut ja admesa pel Congrés dels Diputats i s’ha publicat al Butlletí Oficial de les Corts Generals.
Amb aquest acord, els magistrats de l’Audiència de Girona pretenen unificar criteris sobre l’actuació davant les ocupacions il·legals. En aquest sentit, recullen unes indicacions sobre com s’ha d’actuar des del punt de vista judicial quan es produeixen aquest tipus d’accions que podrien qualificar-se com a delicte lleu d’usurpació de béns immobles, que castiga amb una pena de multa qui ocupi, "sense autorització", cases o edificis "aliens" que no constitueixi llar (residència continuada) o s’hi mantinguessin contra la voluntat del seu titular.
En aquests casos, els togats aconsellen que la tramitació del procediment judicial es realitzi a través dels judicis immediats, que se celebren al cap de pocs dies. Per a això, els cossos policials han d’identificar en el moment de la seva actuació les persones que han ocupat la vivenda o l’edifici i informar-los del seu dret a comparèixer al jutjat de guàrdia assistides pel seu advocat.
Jutjat de guàrdia
Notícies relacionadesA més, se’ls adverteix que podria celebrar-se el judici de manera immediata, fins i tot si no es presenten. Després de la seva compareixença davant el jutjat de guàrdia, és el titular d’aquest el que decideix si s’incoa o no un procediment per delicte lleu i es procedeix a assenyalar el judici, que s’ha de celebrar en un termini no superior als set dies.
Els magistrats sostenen també que, en cas de denúncies contra persones la identitat de les quals sigui desconeguda, no és possible acordar l’arxivament provisional de la causa, sinó que abans s’ha de requerir a la policia que identifiqui els ocupants. Una vegada realitzada aquesta diligència, si no se’ls identifica, és quan es procediria al sobreseïment. Així mateix, els togats destaquen que el titular de la vivenda ocupada il·legalment "no té obligació de mantenir l’alta de subministraments de l’esmentat immoble" i el tall d’aquests "no poden considerar-se delicte de coaccions".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.