El 2025 registra el gener més càlid de la història en el conjunt del planeta

El 2025 registra el gener més càlid de la història en el conjunt del planeta
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Després d’un 2024 de rècord, un any en què la meitat dels mesos van batre el seu respectiu rècord absolut de temperatura i que, a més, el còmput total va acabar donant lloc a l’any més càlid mai registrat en el conjunt del planeta, aquest 2025 ha començat amb la mateixa tònica. El primer informe mensual de l’any elaborat pel servei Copernicus, el gran programa europeu dedicat a l’estudi del canvi climàtic al món, conclou que el gener passat va tornar a batre rècord absolut i va ser el més càlid des que es tenen registres a escala global. En total, segons adverteix l’anàlisi, ja són 18 els mesos en què la temperatura mitjana mundial de l’aire s’ha situat per sobre de la línia vermella dels 1,5 graus d’escalfament global.

El gener del 2025 la temperatura mitjana de l’aire a escala global va rondar els 13,23 ºC, cosa que suposa un increment de gairebé 0,8 ºC respecte a la mitjana dels últims 30 anys i fins a 1,75 ºC més respecte als valors habituals un segle enrere, abans que la crisi climàtica alterés el clima global. En el cas d’Europa, els registres apunten que la temperatura mitjana el gener passat va estar fins a 2,51 ºC per sobre de la mitjana de les últimes dècades i, tot i així, es va tractar del segon gener més càlid mai registrat en el continent, tan sols superat pel del 2020, quan l’anomalia tèrmica del primer mes de l’any va ser de 2,64 ºC.

Notícies relacionades

Cicle de la Niña

Segons expliquen els impulsors d’aquesta anàlisi, una de les dades que més preocupen és el fet que aquestes xifres tan elevades s’estiguin registrant just quan ha començat el cicle de la Niña, un fenomen natural que, almenys en teoria, es caracteritza per un lleuger descens de la temperatura mitjana global. Fa mesos que els climatòlegs adverteixen que és molt difícil que la Niña per si sola pugui "frenar l’augment global de les temperatures".