La platja de Sant Adrià ja és apta per al bany després de gairebé quatre anys
L’informe de la Generalitat constata que la presència de metalls ja no suposa un risc per a la salut, però exigeix un seguiment constant per detectar si tornen a emergir després d’un temporal.
Després d’una llarga cursa d’obstacles, la platja principal de Sant Adrià de Besòs, entre la desembocadura del riu i les Tres Xemeneies, és oficialment apta per al bany. L’últim informe emès per la Generalitat a què va accedir aquest diari confirma que la presència de metalls ja no suposa un "risc inacceptable" per a la salut. Feia quatre estius que el bany estava prohibit després de la detecció de metalls tòxics (cancerígens en alguns casos) com el plom al terra i en aigües subterrànies. El contacte dels banyistes amb la sorra i l’aigua representava un perill per a la salut.
L’exhaustiu procés de descontaminació va requerir una gran quantitat de treballs i d’informes. El 2021, quan es va tancar l’accés a la platja, es va començar a buscar la fórmula per mirat de resoldre aquest problema ambiental. Es va aprovar un pla de restauració i la maquinària pesant va començar a eliminar la sorra contaminada. No obstant, la burocràcia va encallar el procediment en diverses ocasions i es va haver d’encarregar un nou projecte per seguir amb el sanejament del terreny.
Els temporals Ciarán (2023) i Nelson (2024) van dificultar més les coses i van alentir la marxa. Les dues borrasques van remoure la sorra i van modificar la forma del litoral adrianenc. Per tant, es va haver d’actualitzar l’estat químic de les sorres superficials amb nous mostrejos i anàlisis. La incertesa tornava per a l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i fins i tot l’alcaldessa, Filo Cañete, admetia que tot anava més lent de l’esperat. Després dels dos episodis de temporal, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va validar un nou document amb els detalls de la descontaminació. Les obres es van reprendre i van arribar a la seva fi.
No obstant, encara faltava la llum verda per part de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que en les últimes setmanes va avalar la reobertura de la platja, que ja és segura per als banyistes. Les tasques van consistir a retirar les capes de sorra més afectades per metalls pesants, entre els quals hi havia plom, arsènic i cadmi. També es va portar a terme un remesurament del terra amb tècniques d’excavació i tractament físic i químic per assegurar que els metalls no es desplacessin cap a l’aigua o arribessin a noves àrees del litoral.
El tinent d’alcalde de Territori de Sant Adrià, José A. Gras, va explicar que la platja ja no requereix més informes ni comprovacions i pot tornar a permetre’s l’accés en qualsevol moment. "La data de reobertura serà al més aviat possible", va afirmar el regidor, que va puntualitzar que el consistori condicionarà primer la franja de costa abans de tornar a permetre el pas. Va explicar que, en els pròxims dies, es procedirà a "netejar la superfície de la platja, preparar-la amb el pas d’escombradores perquè pugui tornar a ser utilitzada, i instal·lar passarel·les i mòduls", retirats mentre el tram es va mantenir tancat. "No ve d’un dia o una setmana, volem que estigui neta, per la qual cosa es necessita maquinària", va comentar.
Notícies relacionadesPerill "acceptable"
El document emès per la Generalitat defensa que les tasques de sanejament han permès eliminar el risc per a la salut. Tot i així, serà necessari un seguiment constant, diu l’informe, ja que la contaminació persisteix a les capes més profundes de la platja. És clau assegurar que els metalls no es mobilitzen de nou cap a la superfície, per exemple després d’una borrasca. En 10 dels 79 punts analitzats a certa profunditat, encara es detecten concentracions de metalls per sobre dels nivells de referència, però es considera que representen un "risc acceptable" per a la salut.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Una segona Casa Orsola a l'Eixample: Barcelona investiga la compra i buidatge d'una finca que va burlar el tanteig i retracte
- Apunt El mitjó de Mbappé
- Predicció meteorològica Una massa d’aire polar portarà fred, pluja i neu a Catalunya a partir de divendres
- Adéu al mite de les 8 hores: La ciència revela les hores de son per a una salut òptima
- Can Lluís reobrirà a l’estiu amb nous amos russos