El problema de l'habitatge

La família Riera recupera la casa que li van ocupar a Girona

El Jutjat els dona la raó i ahir es va produir el desallotjament de les tres persones que estaven fins ara al domicili

Havien comprat la casa fa tres anys, però fa poc no van rebre la llicència d’obres municipal

Diálogo entre policías y ocupantes, a principios de enero.

Diálogo entre policías y ocupantes, a principios de enero. / DDG

2
Es llegeix en minuts
Josep Coll

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Girona va donar la raó la setmana passada a la família Riera, a qui havien ocupat la casa que havien de reformar, i aquest dimecres s'ha fet el desallotjament de les tres persones que havien entrat al domicili. La família va comprar una casa fa tres anys i fa poc va rebre la llicència municipal per poder tirar endavant les obres. Tanmateix, el 2 de gener van rebre l'avís d'uns veïns que havien sentit sorolls a l'interior de l'habitatge. Un cop allà, la Policia Municipal de Girona va recomanar a la família abandonar la casa perquè hi havia indicis que aquella era la residència dels ocupants, basant-se en un vídeo on dormien entre mantes i cuinaven (sense haver-hi gas, aigua ni llum).

«Finalment, hem recuperat casa nostra», va comunicar el mateix Jordi Riera a través del seu compte d’X (abans Twitter). Va ser el 5 de gener que l’atestat presentat per la família va entrar als jutjats i des de llavors estava a l’espera de la resolució. «Ha estat un procés dur i desgastant», també va apuntar Jordi Riera a X. Aquest, també va agrair a tothom qui els havia donat suport davant aquesta ocupació. En especial, Riera, va voler «destacar» la feina feta pel Jutjat. Tot això, perquè saben que «treballen amb recursos limitats» i, per això, encara han valorat «més la seva rapidesa, rigor i compromís en la gestió» del cas. 

Per altra banda, Riera va assenyalar que, durant la visita «el Ministeri Fiscal va qüestionar l’actuació policial». En aquest cas, la Policia Municipal, tot i que va anar al lloc dels fets per una trucada de la família afectada, va acabar «afavorint els ocupants per sobre dels propietaris». «No hi havia protocol», va lamentar. 

«La llei ha de canviar»

En tot cas, Riera té clar que «la llei ha de canviar», ja que «no pot ser que casos tan clars suposin mesos de lluita i costos per als legítims propietaris». Assegura que «aquesta inseguretat jurídica perjudica tota la societat». Per una banda, «fa pujar el preu de l’habitatge i del lloguer» i, per l’altra, «redueix l’oferta perquè cada cop més persones tenen por d’invertir en habitatge». 

Notícies relacionades

Així, apunta que «la llei hauria de permetre un procediment exprés per determinar ràpidament qui és el propietari legítim d’un immoble i actuar en conseqüència». La família Riera, tanca així el «capítol», però també és conscient que «moltes altres persones continuen atrapades en situacions semblants». Així que continuaran «denunciant aquesta realitat perquè no es pot normalitzar».

Al seu dia, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, va apuntar que eren «coneixedors del cas» i que «calen canvis legislatius decidits en defensa dels petits propietaris per acabar amb la indefensió que pateixen» davant ocupacions d’aquestes característiques. De fet, el cas va tenir molta repercussió a les xarxes socials, amb molta gent que condemnava els fets i, fins i tot, donava consells a la família. Ara, un cop resolt, la gent també va felicitar la família per haver recuperat la casa.