Fita mundial a les Canàries

Vist per primera vegada viu un dimoni negre adult a la superfície del mar: "És un peix llegendari"

Aquest depredador típic de les profunditats tropicals amb aspecte de monstre i "famós" per la seva aparició a 'Buscant en Nemo' va sorprendre la tripulació d'una ONG a poques milles de la costa tinerfenya

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

"Per a un biòleg marí, això és com trobar un Pokémon llegendari", explica Laia Valor, una de les biòlogues de l'ONG Condrik-Tenerife que va albirar l'exemplar de dimoni negre o rap abissal (Melanocetus johnsonii) a tan sols dos quilòmetres de la costa de Tenerife. "Un dels tripulants va començar a cridar dient que érem davant d'un animal gairebé mitològic", rememora Valor en conversa amb aquest diari.

L'expedició tornava a port després d'una llarga jornada buscant taurons pelàgics quan Valor va veure "alguna cosa negra i rara" a l'aigua: "Vaig avisar el company perquè donés la volta i vam flipar perquè de seguida ens vam adonar del que teníem davant: un dimoni negre viu, a plena llum del dia i a la superfície. "L'individu, un adult, era viu però es trobava en males condicions, segurament per aquesta raó havia pujat tan amunt", detalla l'experta.

El dimoni negre és conegut en la cultura popular per la seva aparició en pel·lícules com 'Buscant en Nemo' o per alguns documentals sobre fauna marina. Però pocs poden presumir d'haver-lo vist en directe. De fet, els científics avisen que aquest és possiblement el primer registre mundial d'un peix d'aquest tipus, viu i a tan poca profunditat. Els especialistes suggereixen que podria ser degut a algun tipus de patologia, a un corrent de caràcter ascendent, a la fugida d'un depredador o altres factors desconeguts.

Visto por primera vez un pez 'Diablo negro' en aguas de Tenerife /

Vida marina Tenerife

El rap abissal és una espècie que es distribueix pels mars tropicals i subtropicals i que sol viure a una profunditat d'entre 200 i 2.000 metres. Crida l'atenció l'apèndix dorsal ple de bacteris bioluminiscents que utilitza com a esquer per atreure les seves preses. El nom científic del seu gènere, Melanocetus, significa literalment "monstre marí negre". Tot i així, malgrat la seva imponent mandíbula i el seu aspecte grotesc, és un animal inofensiu per als humans.

Registre mundial

Valor admet que recordarà "tota la vida" aquesta troballa. "És un albirament puntual que segurament no tornarem a repetir", comenta. L'exemplar localitzat va morir de forma natural al cap d'unes hores de ser identificat. L'observació s'ha registrat a la Xarxa d'Observadors del Medi Marí de Canàries (RedPROMAR), un sistema de ciència ciutadana del Govern de Canàries dedicada al seguiment de la vida marina a l'arxipèlag. "Sempre s'havien detectat morts a la superfície o vius a molta profunditat, però mai així", precisa Valor.

Notícies relacionades

En immersions nocturnes, a vegades, també es poden veure larves d'aquesta espècie, però rarament adults. El grup d'investigació de Condrik-Tenerife s'encarrega de realitzar censos d'espècies de tauró com les tintorereres, taurons martell i marrajos comuns. Es tracta de campanyes d'estudi autoritzades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Ara, a més dels taurons, sumen al seu expedient aquesta fita segurament única al món.

Reservori d'esperma

No és el cas d'aquesta espècie en concret, però els científics expliquen que en altres peixos de la mateixa família, l'ordre dels Lophiiformes, els mascles solen adherir-se a les femelles ja que tenen dificultats per trobar parella en la foscor. "Com els mascles posseeixen un aparell digestiu poc desenvolupat, parasiten la femella, s'atrofien i passen a ser literalment part del seu cos, transformant-se en una espècie de reservori d'esperma", relaten els investigadors.