Un estudi demostra l’eficàcia de la realitat virtual per reduir el dolor i l’ansietat en la vacunació

L’assaig clínic ha inclòs 300 pacients de 3 i 6 anys dels centres d’atenció primària de Súria, Cardona i Sant Fruitós de Bages

Lautora de la tesi, Mercedes De La Cruz, posant les ulleres a una pacient

Lautora de la tesi, Mercedes De La Cruz, posant les ulleres a una pacient / Oscar Bayona

4
Es llegeix en minuts
Queralt Casals

La vacunació pediàtrica és una font important d’angoixa, tant per als infants com per les seves famílies, que pot provocar un augment de la freqüència cardíaca i respiratòria i de la pressió arterial. Per tal de combatre aquesta situació, un estudi de l’ICS Catalunya Central, ha confirmat l’eficàcia de la realitat virtual immersiva per reduir el dolor i l’ansietat en infants de 3 i 6 anys durant l’administració de les vacunes. Els resultats obtinguts mostren que els pacients que van utilitzar aquesta tecnologia van experimentar una reducció significativa del dolor i l’angoixa. Això, obre la porta a extrapolar l’experiència a diferents centres d’atenció primària i en altres procediments mèdics.

L’assaig clínic, que ha inclòs 300 pacients dels centres d’atenció primària de Súria, Cardona i Sant Fruitós de Bages entre el gener del 2022 i l’octubre del 2023, reforça el potencial de la realitat virtual com una eina no farmacològica per millorar l’experiència de la vacunació pediàtrica. Els resultats obtinguts en l’estudi mostren que els infants que van utilitzar aquesta tecnologia van experimentar una reducció significativa del dolor i de l’ansietat durant la vacunació.

Segons la metgessa de l’ICS i autora de la tesi doctoral, Mercedes De La Cruz, la idea del treball «era comprovar que a través de la immersió es poden controlar les alteracions que es presenten i hem valorat que en els nens que portaven les ulleres de realitat virtual la freqüència cardíaca, el nivell d’angoixa i el de dolor era menor que en els que no les portaven». La doctora explica que «aquest treball d’investigació és molt rellevant per millorar l’atenció als pacients pediàtrics, especialment en el context de la vacunació, on el dolor pot ser un factor paralitzant per als nens i nenes».

Una aventura immersiva

Per dur a terme l’estudi es va crear una aventura gràfica de dos minuts i mig protagonitzada per un avatar anomenat Leia i un ós panda, que queda atrapat en una cova i és rescatat gràcies als poders màgics de la protagonista. Quan entren a la consulta per vacunar-se, els infants es posen unes ulleres de realitat virtual a través de les quals veuen la història de dibuixos animats. Mentre estan immersos en la proposta audiovisual, el professional d’infermeria de l’ICS segueix la història amb una tauleta, ja que el vídeo està sincronitzat amb el moment concret que cal posar la vacuna, que és quan Leia s’apropa al braç i posa la pedra de poders màgics que permet obrir la cova. El contingut està dissenyat per tranquil·litzar i relaxar el pacient, aportant-li emocions positives i té l’objectiu d’empoderar als infants durant les punxades ajudant-los a superar les seves pors.

«Abans era un drama»

Segons el treball, els pares, mares i tutors han expressat un alt grau de satisfacció amb l’ús de la realitat virtual com a mecanisme de distracció per reduir tant el dolor com l’ansietat dels seus fills i filles. En aquest sentit, Anna Azorín, que ha portat a vacunar la seva filla de 3 anys, la Jana, al CAP Goretti Badia de Súria, assegurava just després de sortir de la consulta que «abans quan veníem a vacunar-la era un drama perquè sempre plorava i, en canvi, avui ha anat molt bé, gairebé ni se n’ha adonat. Ha notat alguna cosa, però no ha plorat i jo com a mare he estat menys angoixada». Ella ja coneixia l’experiència perquè l’havia viscuda amb el seu altre fill, el Joan, que es mostrava entusiasmat amb la iniciativa: «no vaig notar res, va ser molt bonic i els dibuixos em van encantar» explicava.

L’Arnau, de 3 anys, en canvi, va viure l’experiència per primer cop i la seva mare, Laura Rodríguez, valorava, després que el vacunessin amb les ulleres virtuals al CAP de Súria, que «l’angoixa que pateixen de veure l’agulla no la tenen i això et tranquil·litza». Per la seva banda, el Jan, que té 6 anys, afirmava després de la punxada que havia sentit «una mica de dolor», però que l’experiència havia sigut «divertida».

Humanitzar l’atenció sanitària

Un dels motius ppels quals també s’ha fet aquest estudi, apunta De La Cruz, «és la infravaloració del dolor en l’atenció pediàtrica» perquè «sempre pensem en el dolor relacionat amb l’adult i era una manera de demostrar que els nens tenen dolor» i la seva correcta gestió hauria de ser una prioritat en l’atenció sanitària. A través d’aquest estudi, assegura, «busquem també humanitzar els diferents processos de l’atenció primària, que és el punt d’entrada al sistema sanitari, perquè és important crear aquest vincle de satisfacció entre el metge i el pacient». Això, conclou, «també pot canviar la manera d’anar al centre per part del pacient».

Notícies relacionades

Els resultats d’aquest estudi indiquen, doncs, que la realitat virtual immersiva és una eina eficaç i segura per millorar l’experiència de la vacunació pediàtrica, no només en termes de reducció del dolor i l’ansietat, sinó també en l’augment de la confiança de les famílies en el sistema sanitari. Des de l’ICS apunten que «aquesta tecnologia podria contribuir a millorar el compliment dels programes de vacunació i a promoure un enfocament més amigable i innovador en l’atenció pediàtrica».

Una experiència extrapolable

Els bons resultats de la investigació fan que s’obri la porta a què l’experiència pugui ser extrapolable, tant a altres centres de primària com a diferents pràctiques mèdiques. En aquest sentit, l’autora de la tesi apunta que l’experiència pot ser útil «no només en l’àmbit de l’atenció primària pediàtrica, amb la vacunació, analítiques o cura de ferides, sinó també en adults perquè pot ser una eina molt important en tot allò relacionat amb la medicació d’ansiolítics, ja que s’ha demostrat que a través de la realitat virtual es pot fer un control de l’angoixa i ens podem estalviar molta medicació».

Temes:

Bages