INFRAESTRUCTURA JURÍDICA A CATALUNYA

Justícia invertirà 436 milions en les obres de 21 edificis judicials

L’Administració catalana destinarà 230,3 milions a la construcció de quatre immobles: l’Audiència de Barcelona, el Fòrum de la Justícia de Tarragona i els jutjats de Martorell i Santa Coloma de Farners.

ciudad-de-la-justicia

ciudad-de-la-justicia

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat invertirà 436,05 milions d’euros en la construcció, ampliació o reforma de 21 edificis judicials repartits per tot Catalunya, segons el pla d’inversions previstes per la Conselleria de Justícia i Qualitat Democràtica fins al 2030 i recollides en el document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El principal import d’aquesta partida –104,7 milions– anirà destinat a aixecar la nova Audiència Provincial de Barcelona, al passeig de Lluís Companys, davant la seva actual ubicació, el Palau de Justícia. S’instal·larà al solar on antigament hi havia els jutjats, traslladats el 2009 a la Ciutat de la Justícia. L’inici de les obres s’ha retardat de nou al descobrir-se unes restes arqueològiques.

L’Administració catalana té previst invertir un total de 230,3 milions d’euros en la construcció de quatre edificis judicials: l’Audiència de Barcelona, el Fòrum de la Justícia de Tarragona (94,2 milions), l’immoble dels jutjats de Martorell (21,2 milions) i el de Santa Coloma de Farners (10,2 milions). La Generalitat invertirà també 27,55 milions més en ampliacions als jutjats de Vic, Mollet del Vallès, Badalona, Mataró, Tremp i Sabadell. El pla recull a més una partida de 28,2 milions per a reformes integrals d’immobles a Lleida, Girona, Cervera, Figueres, Tortosa, Arenys de Mar, Reus i Mataró.

Finalment, també estan pendents de programació 153 milions més d’inversions en edificis judicials a Badalona (la Colina), Rubí (camí de la Riera), Sant Feliu de Llobregat (carrer de Mataró), Vic (era d’en Sellpes), Falset (carrer de Santa Joaquima Vedruna) i Sant Cugat del Vallès, on s’ha creat un nou partit judicial. En tots els casos s’augmenta la superfície destinada a jutjats. La idea passa per concentrar en un únic recinte òrgans judicials dispersos.

Adaptar espais

"L’Administració de Justícia a Catalunya està vivint uns moments de transformació de gran importància tant a nivell organitzatiu com de transformació digital i que anirà acompanyat del pla d’inversions 2024-2030. Cal adequar els espais als canvis que comporta la creació dels tribunals d’instància i l’especialització de les fiscalies, però també adaptar l’arquitectura judicial als serveis que actualment ofereixen els equips de psicòlegs i els d’atenció i acompanyament a les víctimes, així com habilitar espais que garanteixin una correcta atenció ciutadana", assegura a aquest diari Iolanda Aguilar, secretària per a l’Administració de Justícia de la Generalitat. "Amb aquest pla donem sortida a deutes històrics de millora de seus judicials a diversos territoris", diu.

Al principi, la nova Audiència de Barcelona ocuparà una superfície de 57.000 metres quadrats, amb un increment del 29% en comparació amb l’espai actual, i tindrà capacitat per allotjar 32 seccions i 50 jutjats. Quan s’acabin les obres, a finals del 2029, al Palau de Justícia, on és ara, només es mantindrà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La construcció del recinte judicial de l’Audiència s’ha retardat pels gairebé dos anys que va durar la demolició de la vella finca i al trobar-se restes arqueològiques que s’havien de conservar.

El primer pressupost per a aquests treballs d’excavació ascendia a 4 milions d’euros. No obstant, al trobar-se més restes i haver de prolongar-se aquesta tasca, la partida s’ha ampliat 2,7 milions d’euros. Aquestes excavacions finalitzaran el 2027 i és a partir d’aquesta data quan s’aixecarà l’edifici.

D’aquesta manera, Barcelona comptarà amb tres pols judicials: la nova Audiència de Barcelona; el TSJC, que es troba davant, on es traslladarà la Fiscalia Superior de Catalunya, en aquests moments a Pau Claris, i la Ciutat de la Justícia, a la Gran Via, on des del 2009 es concentren els jutjats de la capital catalana. Tot i així, aquest complex, reconeixen les fonts consultades, s’ha quedat petit i la Conselleria de Justícia està negociant amb l’empresa Urbicsa, concessionària de les instal·lacions, l’ampliació a un edifici limítrof d’oficines.

La segona inversió en importància que efectuarà la Generalitat és el Fòrum de la Justícia de Tarragona, on es preveu que es concentrin els òrgans judicials de la ciutat. El recinte estarà acabat el quart trimestre del 2028. La seva construcció permetrà pal·liar la falta d’espais judicials i la dispersió dels òrgans judicials, concentrant-los.

Notícies relacionades

Martorell també comptarà amb un nou edifici judicial al carrer de Montserrat, 90 per a 10 jutjats i es disposarà d’una superfície de 7.309 metres quadrats (un 182% més que ara). La inversió: 21,1 milions de, amb capacitat per a 10 jutjats. Estarà a punt el quart trimestre del 2027.

A Santa Coloma de Farners (Selva) els nous jutjats seran al carrer del Doctor Trueta. Ocuparan 4.209 metres quadrats (191% més) i estarien a punt el tercer trimestre del 2028.