Educació a Catalunya
«Sense uns continguts ben assentats és impossible ser competent»: els docents assenyalen les esquerdes dels nous currículums
El professorat assenyala que el concepte més repetit en el currículum és el de ‘pensament crític’, però recorda que «sense uns coneixements sòlids és impossible»
La retallada horària de matèries troncals a l’ESO per diversificar el currículum fa efecte també en Història: «Arriben a 4t amb llacunes brutals»
La justícia tanca la porta que Catalunya pugui prescindir de les matèries tradicionals a batxillerat

A1-173641137.jpg /
Generalitzar sobre com s’està ensenyant Història [i la resta de matèries] als instituts catalans el 2025 és complex, i la dificultat va bastant més enllà de la sacrosanta autonomia de centre. En un moment en què el currículum ja no posa el focus en els continguts, sinó en les competències, l’objectiu de l’escola, repeteixen des del Departament d’Educació i FP als docents, és que els alumnes, «en el centre de l’aprenentatge», adquireixin les eines per ser ells mateixos els que arribin als coneixements. Una concepció de l’educació que no és nova –la defensaven ja Maria Montessori i Paulo Freire– i que planteja un món de possibilitats, però que també ha generat algunes qüestions problemàtiques que els docents posen sobre la taula. «En el cas de la Història, la causa-efecte és important i fa necessari estudiar-la de manera cronològica», coincideix una part important del professorat.
A la pregunta concreta sobre com s’estan portant a la pràctica en el dia a dia aquests currículums més líquids, la resposta és gairebé sempre la mateixa: depèn de cada professor i centre.
Hi ha diversitat entre l’alumnat, però també entre el professorat. Hi ha professors que són més de llibre i apunts, professors que són més de ‘power points’ i vídeos
«Hi ha diversitat entre l’alumnat, però també entre el professorat. Hi ha professors que són més de llibre i apunts, professors que són més de ‘power points’ i vídeos... Depèn. ¿Depenent del docent, els alumnes es poden plantar al final de 4t d’ESO i haver estudiat la Guerra Civil molt per sobre? Sí, pot passar», apunta un professor, que recorda que el currículum tampoc els obliga a fer un contingut mínim. «Amb la nova llei, l’important són les competències bàsiques, que sàpiguen llegir un mapa o comparar dos textos, no els continguts; al final, el que es mira no és quins coneixements hagis transmès, sinó com ho has treballat», prossegueix una altra veu docent, que planteja dubtes sobre l’obligada universalització del mètode.
«És una fal·làcia que els continguts ja els poden trobar ells si tenen les competències; una fal·làcia i un perill. Un dels conceptes més repetits en el currículum és el ‘pensament crític’ [21 vegades, segons ha comprovat aquest diari], però no hi pot haver un pensament crític sense uns coneixements profunds,és impossible», apunta una altra veu docent.
¿Què diu exactament el currículum?
Però... ¿què diu exactament el currículum? Doncs assenyala que «la consecució de les competències específiques constitueix la base per a l’avaluació competencial de l’alumnat», i «no hi ha una vinculació unívoca i directa entre criteris d’avaluació i sabers [continguts]», ja que «les competències específiques s’avaluaran a través de la posada en acció de diferents sabers, proporcionant la flexibilitat necessària per establir connexions entre si».
El currículum, aprovat el setembre del 2022, assenyala també que «el professorat ha de contextualitzar i flexibilitzar aquests criteris d’acord amb les circumstàncies de la seva activitat». «Tant les competències específiques com els criteris d’avaluació i els sabers reflecteixen una visió funcional i activa dels propis aprenentatges de la matèria», prossegueix el document.
Avaluació ‘multidimensional’
«L’adquisició de coneixements i el desenvolupament d’actituds, valors i compromisos requereixen incorporar la multidimensionalitat de l’avaluació en el procés d’aprenentatge per assolir els diferents sabers alhora en una consideració integral de la formació de l’alumnat», prossegueix el document.
Notícies relacionadesSobre els continguts concrets, el currículum de Ciències Socials de l’ESO, la matèria que ens ocupa, indica qüestions com que, a tercer i quart, s’han de treballar els ‘Conflictes i violències al món actual’, «establint relacions causals en alguns conflictes i violències del segle XX i XXI i les seves conseqüències en el present», o els genocidis i els crims contra la humanitat, fent una «valoració de la cultura de la pau i la mediació com a formes de gestió de conflictes».
Els criteris d’avaluació a tercer i quart destaquen aspectes com «distingir els grans canvis del món actual, debatent les seves implicacions per a les generacions futures» o «reconèixer els desafiaments de les democràcies modernes per a l’exercici de la ciutadania activa, compromesa, participativa i inclusiva».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Bona educació Educació Història Mestres i professors Educació secundària Memòria històrica Educació a Catalunya
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Malaltia a l’alça L’envelliment eleva les morts per pneumònia a Espanya a màxims històrics: més de 10.300 a l’any
- Pandèmia de coronavirus La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti
- Negociació amb el Govern ERC s’obre a aprovar un altre suplement de crèdit a Illa si reforça la política antiaranzelària
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta
- Reconeixement El Papa declara «venerable» Antoni Gaudí i fa el primer pas per a la seva beatificació