Peña Ubiña

Mor un escalador a la mateixa muntanya que va matar el seu pare fa 31 anys

Iago Melón va patir una relliscada a l’ascendir per Peña Ubiña amb dos companys, que van sortir il·lesos.

El seu pare va morir en el mateix punt.

Mor un escalador a la mateixa muntanya que va matar el seu pare fa 31 anys

112 Asturias

4
Es llegeix en minuts
Elena Villanueva

La que havia de ser una pujada especial per a l’experimentat escalador de Vigo Iago Melón, de 47anys, després de perdre el seu pare tres dècades enrere a Peña Ubiña, una muntanya lleonesa molt recurrent per als professionals d’aquesta disciplina, es va convertir en ‘déjà vu’ de dolor per a familiars i amics al morir a conseqüència d’una caiguda d’una altura de 100 metres, segons informava la Guàrdia Civil. El succés va tenir lloc a la via coneguda com el Corredor del Pilar, en la pujada per la cara nord-oest de la muntanya des de Torrebarrio, al terme municipal de Sant Emiliano, a Lleó.

Va ser aquest passat dissabte 8 de febrer quan Iago, soci des de fa molts anys del club de Vigo Montañeros Celtas, va iniciar el recorregut des de Torrebarrio, on la Federació Gallega de Muntanyisme té un refugi per als escaladors, amb dos companys més també socis del club amb la idea d’escalar els 1.260 metres que coronen Peña Ubiña pel vessant lleonesa.

Segons van precisar fonts del club de Vigo, a primera hora de la tarda Iago Melón va patir una relliscada en una zona especialment delicada de la muntanya i va caure des d’una altura de 100 metres, i va quedar inconscient, tal com va recollir el 112 Castella i Lleó. «Les condicions meteorològiques no eren dolentes a aquella hora. Feia vent però encara no nevava, després sí que es va complicar, durant el rescat, però al migdia es trobaven bé», explica a FARO Carmen Pérez Orge, presidenta de Montañeiros Celtas. El col·lectiu estava celebrant els seus 83 anys d’història aquest dissabte quan van rebre la fatal notícia. «Ens vam quedar completament en xoc. Per a nosaltres és un horror, i volem enviar el nostre suport a la seva família perquè ha sigut reviure allò del seu pare», precisa Pérez.

I és que José Ramón ‘Moncho’ Melón, pare del Iago, va perdre la vida a la mateixa muntanya el 1994. Figura de l’alpinisme gallec, va pujar amb el club els Picos i els Pirineus, passant pels massissos alpins i fins i tot els Andes peruans.

Aquesta passió pel muntanyisme i l’espeleologia va ser heretada pel seu fill Iago, que va ingressar al club quan es va crear l’«operació Benjamí». «Va anar desenvolupant la seva carrera amb nosaltres. Estava molt preparat i molt ben format, no era un amateur. Però els accidents succeeixen», lamenta Pérez Orge.

Segons van relatar al club els afectats, els tres companys es trobaven practicant una modalitat coneguda com cordada. S’anomena així el grup de persones que van a escalar o fer muntanyisme units per una corda. En aquest cas, quan el Iago va patir la relliscada i no els contestava, els seus dos companys van mirar d’arribar fins a ell però només van trobar part de la seva corda tirada, per la qual cosa van avisar immediatament el 112. Un d’ells va acudir a un punt de més cobertura per poder precisar la zona on es trobaven. En les tasques de rescat va participar la Guàrdia Civil (COS) de Lleó, que va disposar d’un helicòpter per traslladar el cos. El rescat es va veure dificultat per l’escassa visibilitat i les condicions meteorològiques.

El club Montañeros Celtas precisa que Peña Ubiña és una zona molt «coneguda» i «habitual» per als escaladors. «És una zona accessible i molt habitual en època hivernal», explica Carmen Pérez, la seva presidenta. Tant el club com la Federació Gallega de Muntanyisme organitzen cursos i rutes per aquest punt. 

Dos muntanyencs rescatats a prop

Mentre es feia aquest rescat, la sala d’operacions del 112 Castella i Lleó va rebre una nova trucada, a les 17.37 hores, en què dos muntanyencs que es trobaven realitzant l’ascens per la via Elixir de la Suerte, també a Peña Ubiña, comunicaven que havien quedat atrapats a causa de la mala meteorologia a la zona, amb precipitacions de neu i baixes temperatures, i no podien continuar la marxa.

El centre coordinador d’emergències de la Junta de Castella i Lleó va decidir també derivar el rescat a l’equip de la Guàrdia Civil que encara es mantenia a la zona, així com sol·licitar el suport dels Bombers del Principat d’Astúries per realitzar el rescat per terra, ja que les condicions meteorològiques i l’arribada de l’ocàs no feien viable les operacions aèries.

Notícies relacionades

Finalment, passades les sis del matí d’aquest diumenge, l’equip de rescat dels Bombers del Principat d’Astúries ha informat de la seva arribada a Torrebarrio amb els dos muntanyencs il·lesos, després d’una rescat dificultat per la meteorologia i les allaus de neu que complicaven la progressió tant dels bombers com dels agents de la Guàrdia Civil.

Un metge d’Emergències Sanitàries de Sacyl, via telefònica, ha donat a més instruccions als dos muntanyencs durant la nit per evitar l’aparició d’hipotèrmia.

Temes:

Lleó