El nombre de furts a BCN es va reduir de 85.000 a 79.000

En global, la delinqüència a la capital catalana va disminuir el 2023 el 5,5% respecte a l’any anterior, sense tenir en compte la cibercriminalitat.

El nombre de furts a BCN es va reduir de 85.000 a 79.000
4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La caiguda del delicte més comú a Barcelona, els furts, es confirma. El nou balanç de criminalitat del Ministeri d’Interior, elaborat a partir de les denúncies davant els cossos policials, revela que la capital catalana va registrar en tot l’any 2024 gairebé 6.000 petits robatoris menys que el 2023. Fins al setembre en van ser uns 4.000 menys, com ja va publicar aquest diari. En global, la delinqüència a la ciutat va caure l’any passat un 5,5% sense tenir en compte la cibercriminalitat.

En números absoluts, Barcelona va passar dels 85.652 denunciats el 2023 als 79.811 l’any passat (-6,8%). Tot i que no és la disminució més gran, sí que és la més significativa per la importància dels furts en el còmput delictiu de la ciutat: cinc de cada deu delictes denunciats a la ciutat ho són.

El descens en matèria de furts va d’acord amb el de les altres categories delictives relatives a robatoris. Per exemple, els robatoris amb força a domicilis també baixen un 11,8%, així com els robatoris amb violència i intimidació (10,5%). Els delictes contra la llibertat sexual i els de tràfic de drogues, no obstant, tenen un lleu repunt del 5,7% i 10,3% respectivament. La resta d’àmbits delinqüencials estudiats per Interior es poden consultar en el següent gràfic.

"Tendència positiva"

Tot i que l’Ajuntament de Barcelona sol remetre’s a les dades ofertes en les dues Juntes Locals de Seguretat de la ciutat a l’hora de valorar la situació de la criminalitat a la ciutat, fonts municipals van assenyalar a aquest diari que la tendència del 2024 que dona les dades d’Interior va d’acord amb els resultats de l’última junta de juliol. "Les dades del ministeri confirmen la tendència positiva a la baixa de delictes com els furts", van declarar a aquest diari fonts municipals. El Pla Local de Seguretat de Barcelona 2024-2027 (que es va presentar al maig en una junta local de seguretat extraordinària), fixava 28 objectius estratègics en polítiques de seguretat, prevenció i convivència, a través de 280 accions concretes, per reduir la multireincidència, les ocupacions i el narcotràfic. Si bé les dades del ministeri no inclouen el detall sobre ocupacions, sí que ho fa sobre el registre de delictes relacionats amb el tràfic de drogues, que han pujat un 6,8% de gener a setembre (de 1.320 a 1.410).

Per la seva banda, a Badalona la delinqüència va créixer el primer any complet de Xavier García Albiol (PP) a l’alcaldia de la ciutat després de tornar a empunyar el ceptre el juny del 2023. No és un creixement desmesurat, un 8,1% en criminalitat convencional, però sí superior al d’altres grans municipis catalans.

Sense anar més lluny, la mateixa capital: Barcelona va registrar millors dades que el 2023 amb un 5,5% menys de delinqüència. Els indicadors de la ciutat van ser positius l’exercici passat en pràcticament totes les categories delictives excepte en delictes contra la llibertat sexual –sense tenir en compte l’agressió sexual amb penetració–, que van marcar un lleu repunt. Els furts, el delicte més comú, van caure en gairebé 6.000 denúncies.

En el cas de Badalona, la crescuda més acusada es va donar en els robatoris amb força a domicilis: el 2024 se’n van produir uns 200 més (+57,8%) que l’any anterior. També és destacable l’increment de les agressions sexuals amb penetració, que van passar de les 37 del 2023 a les 49 del 2024 (+32,4%), i del tràfic de drogues, de 75 a 92 (+22,7%).

La nota positiva per al gran municipi català és que els furts, en el centre de la conversa pública per la seva quotidianitat i vincle amb la reincidència, es van estancar al registrar-se’n uns 200 menys (-5,5%). La consolidada Enquesta de Victimització de l’Institut Metròpoli ja va situar la victimització a Badalona com una de les més elevades de les grans ciutats de l’àrea metropolitana. Els àmbits delictius estudiats per Interior a la gran ciutat catalana es pot consultar en el següent gràfic.

A diferència d’altres alcaldes que les dades sobre inseguretat incomoden, Albiol sol aprofitar sempre l’avinentesa per reclamar al Govern espanyol un enduriment del Codi Penal contra la multireincidència. "No pot ser que a una persona que han detingut 15, 20 o 40 vegades estigui al carrer", va argumentar recentment davant dues morts violentes a la ciutat.

Notícies relacionades

Consultades per EL PERIÓDICO, fonts municipals de l’Ajuntament de Badalona contextualitzen la tendència com a "similar a la d’altres grans ciutats com l’Hospitalet i Sabadell". Aquestes fonts destaquen "la millora significativa" de finals del 2024, especialment en matèria de furts. "Estem convençuts que la millora respon a la incorporació de nous agents i a l’increment de presència policial als carrers de Badalona", afegeixen fonts municipals de la ciutat. Quant a l’increment en delictes de tràfic de drogues, a Badalona ho atribueixen al creixement d’operacions policials d’aquest tipus: "No suposa realment que hi hagi més tràfic", aclareixen des del consistori.

L’altra gran ciutat catalana amb un augment delictiu el 2024 similar al de Badalona és Sabadell, amb un increment del +8,8% en criminalitat convencional.