CONTEXT
¿Què passa sota de casa?
Per saber la veritat, l’Administració necessita, a més d’inspectors, treballadors socials

Un trabajador en un supermercado 24 horas del área metropolitana de Barcelona este lunes. /
E ls colmados, que tots teníem a la cantonada de casa, van anar desapareixent derrotats per les grans superfícies. Els bars, regentats per una família, van abaixar la persiana. Darrere d’aquesta onada de tancaments els barris perdien vida i els carrers es desertitzaven. Per anar a comprar el pa o un pack d’aigües calia agafar el cotxe. De sobte tot va canviar: a les millors cantonades i als carrers més cèntrics van començar a proliferar nous economats, que a més aprofitant la legislació comercial catalana, que atorga llibertat horària als petits establiments, obren cada dia a tota hora. ¡Quina comoditat!
Mentre això passa
Els bars han deixat de tancar per traspassar-se. Pakistanesos i xinesos resolen les nostres urgències domèstiques o el tallat de primera hora del matí. ¡És igual que sigui de matinada o el dia de Nadal! Els carrers han guanyat llum, però hi ha molts clarobscurs. El sistema d’obertura per silenci administratiu positiu permet a aquests locals obrir... i la inspecció municipal ves a saber quant trigarà a fer la visita preceptiva. Sens dubte molts d’aquests negocis els regenten espanyols amb tots els seus drets. ¡I tant és si es diuen Mustafa o Wang!
Els dubtes sorgeixen quan has anat mitja dotzena de vegades a aquests locals. Et dius a tu mateix: "Aquesta gent sempre és aquí, mengen darrere el taulell, miren sèries del seu país mentre et cobren, parlen amb Karachi, Lahore o Chongqing. ¿No hi ha torns de treball?". I et respons per tranquil·litzar-te: "En realitat, tampoc tenen horari els autònoms que conec". Però els dubtes segueixen allà, els nouvinguts a Barcelona a la segona meitat del segle XX, que ara ha rememorat la premiada El 47, vivien a Torre Baró i agafaven el cèlebre bus per anar a treballar, no tenien locals al carrer Balmes ni colmados a la Gran Via.
En el passat hi va haver denúncies sobre les condicions laborals dels xinesos que treballaven en tallers tèxtils. Quan els Mossos entraven i els veien dormint a terra, al costat de les overlocks, ells deien que eren allà voluntàriament i demanaven que els deixessin treballar en pau.
¿Arriben legalment a Espanya les persones que en alguns casos sabem que dormen a les rebotigues dels colmados? ¿Cobren per treballar o paguen per sobreviure? ¿De qui són els súpers 24 hores i d’on surten els diners per llogar locals tan cars enmig d’una bombolla immobiliària com en la que estem immersos? Si gairebé mai no hi ha ningú, ¿són rendibles o algú blanqueja? El benestar de baixar al carrer i tenir a dos passos un pack de iogurts pot ser que estigui impedint-nos veure una història més pròpia de Dickens o de la sèrie Upstairs, downstairs. L’Administració per saber la veritat no només necessita inspectors de comerços i de treball, també treballadors socials. Darrere de més d’una porta, al fons d’un súper, hi ha un món que no veiem... i que no volem veure.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- Conflicte laboral PortAventura suspèn la venda d’entrades per a aquest dissabte per la vaga de treballadors
- Aquestes destinacions són millors a l'abril que al març: paisatges de somni en el seu màxim esplendor
- Guerra comercial Trump sacseja el mercat i només nou valors de l’Ibex resisteixen el cop
- Sector clau Barcelona iniciarà els dies festius d’obertura comercial en zones turístiques el 18 de maig a l’espera d’un nou pacte per al 2026
- Delinqüència digital Creixen les «estafes híbrides»: l’engany que combina el món virtual i el físic
- Tipus d’interès L’eurozona es blinda: el BCE abaixa tipus al 2,25% en resposta a l’ofensiva de Trump