Tres detinguts per desviar diner públic a una fundació d’inserció laboral
Un jutjat de Martorell investiga una entitat que ofereix ocupació a persones vulnerables i discapacitades. Se l’acusa d’un suposat ús indegut de subvencions.

Tres persones van ser detingudes ahir en el marc d’un operatiu de l’àrea central anticorrupció dels Mossos d’Esquadra per un presumpte cas de desviació de diners públics transferits a una fundació dedicada a trobar feina a persones amb discapacitat intel·lectual, risc d’exclusió i vulnerabilitat, sobretot residents a la zona nord del Baix Llobregat. Part dels fons van acabar suposadament sufragant despeses de caràcter privat, segons informen fonts pròximes a la causa oberta.
Els investigats no són càrrecs públics, sinó que estan vinculats amb la Fundació per a la Inclusió Laboral (FIL), amb local a Esparreguera. Els arrestos es van produir a l’esmentada localitat, segons van confirmar fonts de la policia catalana. Els agents també van efectuar diversos registres al llarg de la jornada, inclosa la seu de FIL. Un jutjat de Martorell s’encarrega de les indagacions, originades per un presumpte ús indegut de fons de l’entitat, que ha rebut diversos contractes públics i es finança amb subvencions d’administracions públiques. També disposa d’acords amb companyies privades. La fundació s’ha especialitzat en "oferir oportunitats de treball a persones en situació de risc d’exclusió social i laboral", procedents en especial dels cinc municipis del Baix Llobregat que participen dels seus òrgans, segons consta a l’última auditoria publicada del FIL.
Tot i que estén la seva activitat a més poblacions, les localitats a les quals la fundació sol donar servei són Esparreguera, Olesa de Montserrat, Abrera, Sant Esteve Sesrovires i Collbató. Els alcaldes de les cinc localitats formen part del patronat de FIL. La investigació del jutjat de Martorell es troba sota secret de sumari.
FIL va rebre 1,6 milions d’euros en subvencions el 2021 per costejar l’explotació de la seva activitat. Va obtenir 2,3 milions pel mateix concepte el 2022, d’acord amb la documentació que figura a la seva pàgina web.
El centre especial de treball de l’entitat –que es declara "sense ànim de lucre i de caràcter social"– va contractar 154 persones el 2021 i 195 el 2022. L’última memòria de la fundació, amb data del 2023, assenyala que centra la seva assistència a "persones amb discapacitat intel·lectual que presenten més dificultats d’accés al mercat laboral ordinari".
Notícies relacionadesA Barcelona
FIL brinda ocupació en tasques vinculades a manufactures industrials, neteja d’edificis públics i privats, jardineria i manteniment de parcs, botigues outlet, gestió de punts verds, treballs de rehabilitació i manteniment, i consergeria i atenció a clients, incloses dependències de l’Ajuntament de Barcelona. És el cas d’equipaments del districte de Sants-Montjuïc i el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona. També figura que la fundació ha facilitat ocupació per cobrir certs treballs en la via pública de la capital catalana.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Avís de «perill» El Meteocat preveu una tarda de dissabte d’intenses pluges a Catalunya
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Guia completa Sant Jordi 2025 a Tarragona: parades de llibres i roses a la Rambla Nova, signatures d'autors i propostes
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples