"Vivim en un clima d’hostilitat"
La reforma de la llei de dependència avala que es recorri a la justícia si les comunitats de veïns, com aquesta de Manresa, es neguen a emprendre les obres necessàries per fer accessible l’edifici.
![Los escalones del bloque 25 de la calle Trieta de Manresa que la familia pide rebajar. Los escalones del bloque 25 de la calle Trieta de Manresa que la familia pide rebajar.](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/d3c73e34-d97f-42bd-a095-61b57b798d05_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Los escalones del bloque 25 de la calle Trieta de Manresa que la familia pide rebajar. /
Aquest abril es compliran dos anys del dia en què l’E. va aixecar la mà en la reunió de veïns de la seva comunitat per demanar que es construís una rampa a la porta d’accés a l’edifici i començar a tramitar la subvenció de la Generalitat per pagar les obres. El seu fill, de 39 anys i amb una discapacitat severa arran d’un vessament cerebral, té terror als tres esglaons de l’entrada de l’immoble. Han sigut ja diverses caigudes les que ha patit. I a la mare li costa cada vegada més moure’l.
Però la rampa no s’ha arribat a fer. Els veïns s’hi van negar i el cas està ara judicialitzat. Fa set mesos, l’E. va explicar la seva història a Regió 7, mitjà del grup Prensa Ibérica. "Des d’aleshores estem pitjor, vivim en un clima d’hostilitat total", afirma ara, just quan el Consell de Ministres acaba d’aprovar la reforma de la llei de dependència i discapacitat que contempla més mesures per forçar comunitats de veïns a fer accessibles, amb ascensors o rampes, els immobles.
Aquesta veïna de Manresa té por de donar el seu nom per possibles represàlies. El fill té greus problemes de visió, de parla i de mobilitat, entre d’altres. El Govern li ha reconegut un grau de dependència i un elevat percentatge de discapacitat. El viacrucis que viuen va començar fa dos anys, quan, després de la pandèmia, el noi es va animar a sortir al carrer. Baixa per l’ascensor, però el drama són els tres esglaons que els separen de la vorera.
"Volíem portar-lo cada dia a un centre de teràpia ocupacional, però només ho fem quan és imprescindible", segueix la dona, que explica que, a més, el noi té por de passar pels esglaons perquè ha caigut en diverses ocasions. Tota la família pateix importants seqüeles psicològiques derivades d’aquest enquistat conflicte veïnal. Els veïns argumenten que les obres per instal·lar la rampa, d’uns 20.000 euros, tindrien afectacions greus en l’estructura de l’immoble i no es poden realitzar. La família, no obstant, té un altre estudi que afirma que sí que és viable.
"Volen que ens n’anem"
"Estem molt malament, amb molts nervis. Cap veí ens parla, ni per dir bon dia. Volen que ens cansem o que ens n’anem de la finca", segueix. El clima ja era hostil prèviament, però després de la presentació de la querella als jutjats la tensió ha anat augmentant. Explica que un veí els va envoltar. "Ens va mirar fixament a mi i al meu fill, tots dos vam tenir molta por aquell dia", explica. Una altra veïna els xiula sempre que hi coincideix al replà o als balcons. "Psicològicament estem fets un desastre", lamenta.
Notícies relacionadesL’última proposta de la comunitat és la d’instal·lar un elevador perquè el noi pugui entrar i sortir. "Volen fer un salvaescala que el meu fill agafi des del carrer. No crec que sigui bona idea, perquè no hi veu bé i no veurà on pujar i no ho entendrà", segueix la mare, que tot i així considera positiu que es plantegi alguna solució. El problema és que aquest projecte tampoc avança. "Ho van dir però tampoc ho han fet", es queixa.
La mare lamenta que durant aquest temps ni la Generalitat ni l’Ajuntament de Manresa hagin mediat per trobar una solució. "L’alcalde em va dir que em canviés de pis, i de la Generalitat esperava alguna resposta... però res", segueix.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Novetat editorial L’artista que "va morir de tristesa"
- Educació La baixa natalitat provoca el tancament de 116 escoles: Catalunya perdrà 87.000 alumnes fins al 2030
- Successos Detingut a l’aeroport de Barcelona amb 2 quilos de cocaïna enganxada al cos ‘com una mòmia’
- Roger Mas: "Estem en una època que sembla un final de mil·lenni"
- Dolors Ribalta: "Les imatges són claríssimes. Això no va de colors, sinó de dignitat"