Els pagesos pacten que no es reintrodueixi el linx ibèric
L’acord entre la Generalitat i Revolta Pagesa recull, entre d’altres, la renúncia al felí i l’ús de verins per reduir la població de conills.
![Els pagesos pacten que no es reintrodueixi el linx ibèric Els pagesos pacten que no es reintrodueixi el linx ibèric](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/946f825c-2d45-44f7-abe0-207257fb7448_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
"La lluita contra la fauna salvatge depèn de nosaltres", va dir el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, en les últimes hores, en relació amb els compromisos que el Govern va adquirir amb els agricultors. ¿Però a què es refereix Ordeig quan parla en termes de "lluita" i "control de plagues"?
L’acord firmat per la Generalitat i representants de Revolta Pagesa inclou l’ús de verins com el fosfur d’alumini per reduir les poblacions de conills, la revisió de les indemnitzacions després de danys produïts per fauna salvatge i la promesa de no reintroduir el linx ibèric a Catalunya. Els pagesos també van exigir canviar el format de l’Agència de la Natura i incloure més representants del sector primari a la direcció d’aquest òrgan abans de posar l’agència en marxa.
El Govern va segellar el pacte amb Revolta Pagesa diumenge a la tarda i va frenar les anunciades tractorades que podien col·lapsar les carreteres. ¿Però quins costos ambientals té aquest document? Ecologistes en Acció, SEO/Birdlife, Depana i altres entitats consideren que el Govern ha cedit i veuen "molt greus" algunes de les mesures, més encara davant l’actual crisi de biodiversitat. Sense anar més lluny, en els últims dies, un informe que en part depèn de la Generalitat advertia precisament de la greu pèrdua de "fauna salvatge" a Catalunya.
Jordi Sargatal, secretari de Transició Ecològica del Departament de Territori, va assegurar que s’ha de treballar per recuperar els animals i plantes silvestres autòctons en declivi i per millorar els seus ecosistemes amenaçats.
Sobre la gestió de la superpoblació de conills a Lleida, els ecologistes adverteixen que l’ús de fosfur d’alumini és un biocida "perillós". En teoria, el seu ús únicament està autoritzat de forma excepcional quan es posen en risc infraestructures com les vies del tren o les autopistes, quan els conills caven els caus als talussos que sustenten aquestes vies. No obstant, el Govern inclou la utilització d’aquest verí, encara no se sap ben béen quins espais, a l’espera d’un estudi, en el document firmat amb Revolta Pagesa. En el seu comunicat, l’entitat ambiental recorda que dues persones van morir a Segòvia, fa dos anys, com a conseqüència de la seva inhalació. El conill, un animal que és clau per a l’ecosistema mediterrani, malgrat estar en auge en certes zones agrícoles de l’est de Catalunya, està en declivi a la resta del territori i la Península.
Solucions a la caça
Notícies relacionadesEcologistes en Acció entén que cal oferir solucions als agricultors davant els conills que es mengen els cultius, però veuen necessari buscar solucions alternatives a la caça i els verins. Mesos enrere el Govern va anunciar la intenció de reintroduir el linx ibèric a Catalunya. La idea és fer un estudi per decidir quan, com i on alliberar exemplars. L’objectiu del pla és ocupar un nínxol ecològic que ara no existeix i aprofitar per restaurar hàbitats. El linx és un devorador de conills que podria contribuir a controlar les poblacions on més abunden.
Cap portaveu de Revolta Pagesa aclareix per què rebutgen els linxs. Algunes veus afirmen que temen restriccions a la seva activitat per protegir el felí.
- Pensions Això és el que cal cotitzar per jubilar-se amb 63 anys
- Al Parlament Salvador Illa, a Sílvia Orriols: «Catalunya no és racista, vostè sí»
- ENTREVISTA «Les noies ens les roben ràpid, no només per ser dones, sinó perquè són bones»
- La moto compartida es planta amb vuit ciutats i només pagarà recàrrec a BCN
- Una línia prima i un error gruixut