L’odi a X creix un 50% amb Musk
Una anàlisi demostra empíricament que els missatges masclistes, homòfobs i racistes han pujat exponencialment des del 2022, quan el magnat va comprar la xarxa social. L’informe també evidencia que els algoritmes alimenten la interacció amb els missatges que contenen insults.
![L’odi a X creix un 50% amb Musk L’odi a X creix un 50% amb Musk](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/e4f6ff91-bd81-4df4-9972-d8720201d4fd_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
La presència de missatges masclistes, homòfobs, racistes, trànsfobs i, en general, carregats d’odi a la xarxa social X (abans coneguda com a Twitter) s’ha multiplicat exponencialment des que Elon Musk va comprar aquesta plataforma a finals del 2022. Segons apunta una anàlisi liderada per la Universitat de Califòrnia (EUA) i publicada ahir a la revista científica Plos One, els discursos d’odi en aquesta plataforma han augmentat un 50% durant aquest període. L’estudi també mostra que els algoritmes d’aquesta xarxa estan alimentant la interacció amb els missatges que contenen insults, cosa que suggereix que és la mateixa plataforma la que estaria aixecant la difusió de contingut d’odi que, al seu torn, deriva en campanyes d’assetjament.
La investigació ha analitzat milers de missatges publicats entre principis del 2022 i finals del 2023. Segons expliquen els impulsors d’aquest treball, en el període analitzat es pot observar des de com era la xarxa social abans de l’arribada de Musk fins a com s’ha transformat després dels canvis introduïts pel magnat sud-africà. I és que Musk, des d’un principi, va dir que modificaria el funcionament de la plataforma per "promoure la llibertat d’expressió". Una de les primeres accions que va aplicar, de fet, va ser tornar el compte a personatges com Donald Trump després que el seu perfil fos eliminat per difondre missatges d’odi i notícies falses. També va acomiadar més del 50% dels empleats i va reduir la moderació de contingut.
L’estudi, liderat per la científica de dades Kristina Lerman, mostra un evident augment dels missatges amb insults clarament masclistes, racistes, homòfobs, trànsfobs i, en general, carregats d’odi. L’anàlisi de les paraules mostra que la quantitat d’insults directament relacionats amb minories i col·lectius oprimits ha augmentat un 50% des de l’arribada de Musk a la companyia. També es detecta un increment de l’engagement associat a aquest tipus de missatges d’odi, sobretot des que es va canviar la política respecte als likes i aquest tipus d’interaccions es van convertir en privades. Aquestes troballes coincideixen de ple amb la percepció generalitzada sobre aquesta xarxa social i que en els últims temps ha derivat en el tancament de gran quantitat de comptes a X i una migració massiva cap a altres xarxes com Bluesky.
Un altre dels fenòmens que certifica aquesta anàlisi és l’enorme presència de bots a la xarxa social. Quan Musk va assumir els comandaments de l’empresa va prometre fer neteja tant de bots com de comptes falsos, sobretot tenint en compte que en els últims anys aquest tipus de perfils han proliferat amb intensitat i, segons denuncien diverses entitats, aquests comptes es podrien estar utilitzant per fer d’altaveu de discursos especialment perillosos com, per exemple, els vinculats a l’extrema dreta, al negacionisme climàtic o al moviment antivacunes. Les últimes anàlisis realitzades sobre aquesta qüestió determinen que, contràriament al que es va dir, la presència de bots ha augmentat en els últims anys. Especialment els relacionats amb la promoció de criptomonedes, un altre dels grans cavalls de batalla de Musk.
Segons explica l’investigador Walter Quattrociocchi, director del Laboratori de Dades i Complexitat per a la Societat de la Universitat de Roma La Sapienza (Itàlia), són molts els estudis que suggereixen l’augment dels comportaments tòxics a les xarxes socials al llarg dels últims anys. Tot i que no està del tot clar si aquesta dinàmica està directament relacionada amb els canvis a les plataformes o, en general, amb el clima de polarització cada vegada més marcat. "Altres investigacions han demostrat que la toxicitat en línia segueix patrons persistents a través de diferents plataformes i períodes de temps i que, a més, està impulsada més per la dinàmica de la interacció humana que per les polítiques específiques de la plataforma", afirma l’especialista en un comentari davant la plataforma Science Media Centre España.
Més enllà dels debats acadèmics sobre l’origen d’aquest fenomen, també són molts els estudis que certifiquen els múltiples impactes derivats de l’augment de l’odi en aquesta xarxa social. Segons apunta un treball recent, més de la meitat dels investigadors espanyols que comuniquen sobre ciència a través de xarxes socials com X denuncien haver patit gran quantitat d’insults, campanyes d’assetjament i, en ocasions, fins i tot amenaces de mort.
Notícies relacionadesVacunes o canvi climàtic
De fet, les anàlisis detecten una gran càrrega d’atacs contra científics que parlen sobre la covid-19, vacunes o el canvi climàtic. També es detecta una gran quantitat d’insults i atacs especialment violents cap a les dones científiques, que no només reben un important volum de crítiques sinó que, a més, són víctimes de tota mena d’insults personals sobre el seu aspecte físic, origen ètnic o ideologia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pensions Això és el que cal cotitzar per jubilar-se amb 63 anys
- Al Parlament Salvador Illa, a Sílvia Orriols: «Catalunya no és racista, vostè sí»
- ENTREVISTA «Les noies ens les roben ràpid, no només per ser dones, sinó perquè són bones»
- La moto compartida es planta amb vuit ciutats i només pagarà recàrrec a BCN
- Una línia prima i un error gruixut