Sequera a Catalunya

Les mesures antisequera arriben a l’Alt Empordà: una canonada polèmica, dessalinitzadores mòbils i nous pous

Les obres de la canonada estan en marxa, aviat es començaran a construir els pous i ja s’estudia on i quan instal·lar una dessalinitzadora fixa

Les reserves dels embassaments s’estabilitzen després de les pluges del cap de setmana

Obras para construir la tubería entre La Selva de Mar y El Port de la Selva.

Obras para construir la tubería entre La Selva de Mar y El Port de la Selva. / GEMMA TUBERT / ACN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La sequera continua afectant greument l’Alt Empordà. Davant aquesta situació, el Govern ha activat diverses mesures per mirar de garantir l’oferta d’aigua a la zona. Un dels anuncis de l’Executiu després d’arribar a la Generalitat va ser l’impuls a la creació d’una futura dessalinitzadora fixa a la Costa Brava per assegurar el proveïment d’aigua, davant l’escassetat de l’embassament Darnius Boadella i l’aqüífer Fluvià-Muga.

Cinc captacions

Entre les diferents obres que la conselleria ha accelerat per disposar de més aigua, existeix un pla per construir cinc pous nous a prop de Peralada que han de servir per «millorar les extraccions de l’aqüífer» i fer una millor gestió del recurs. Està previst que els pous, que costaran més de quatre milions d’euros, estiguin preparats a partir del mes de març.

Desallinitzadores mòbils

A la Costa Brava també es treballa per instal·lar dessalinitzadores mòbils que en un futur l’Executiu català veu necessari substituir per una planta de dessalinització fixa. Aquestes plantes ja va proposar instal·lar-les l’anterior Govern liderat per ERC davant dels problemes que la crisi hídrica està causant a la zona.

Polèmica canonada

Un altre projecte que es va anunciar a l’estiu i que ja s’ha posat en marxa està pensat per proveir el municipi de Port de la Selva, localitat que fins ara depenia exclusivament de pous. L’obra té un cost proper als 3,5 milions d’euros i consisteix en la instal·lació d’una canonada d’aproximadament 11 quilòmetres que partirà del dipòsit de Cadaqués, el qual serà ampliat, fins arribar al Port de la Selva.

Durant l’estiu, la població d’aquesta localitat es multiplica per cinc, cosa que incrementa notablement la demanda d’aigua. No obstant, el projecte no està exempt de crítiques. L’entitat ecologista SOS Costa Brava ha manifestat el seu rebuig a causa del seu impacte ambiental al parc natural del Cap de Creus i la creixent pressió sobre l’embassament de Darnius-Boadella, ja al límit de la seva capacitat. També Aigua és Vida ha criticat la decisió d’ampliar sense parar l’oferta d’aigua.

En les últimes hores, el pacte firmat entre Govern i agricultors de Revolta Pagesa incloïa un apartat dedicat als regadius en què el conseller Òscar Ordeig es comprometia a facilitar la modernització de les infraestructures de reg i a buscar fórmules perquè cap pagès es quedi sense aigua.

Emergència per a 22 municipis

Notícies relacionades

Des del passat 22 de gener, les restriccions per sequera s’han endurit en 22 municipis de l’Alt Empordà que depenen de l’aqüífer Fluvià-Muga. L’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) va declarar novament l’emergència a causa de la contínua disminució del nivell de l’aqüífer des de l’estiu. Com a conseqüència, unes 24.000 persones s’han d’ajustar a un consum màxim de 200 litres d’aigua per dia i per habitant, tot i que no s’apliquen sancions.

Entre les mesures imposades destaquen la prohibició de reg de jardins amb aigua potable i una reducció del 80% en el reg agrícola. Només es permet el reg en instal·lacions esportives destinades a competicions federades. Mentrestant, l’embassament de Darnius-Boadella es troba en una situació crítica, amb tot just el 17% de la seva capacitat, cosa que impedeix que assumeixi més demanda.