«El cansament crònic que patim avui és la base de totes les malalties»

"Si els nostres besavis aixequessin el cap i fessin el que nosaltres fem en un sol dia, en un mes estarien altre cop a la tomba"

Gemma Hortet ens insta a connectar millor amb la natura.

Gemma Hortet ens insta a connectar millor amb la natura. / ddg

4
Es llegeix en minuts
Albert Soler

Dietista i especialista en nutrició energètica, a Alimenta tu vitalidad, Gemma Hortet ens ensenya -integrant les cultures oriental i occidental- a triar millor els aliments i a usar-los estratègicament per a mantenir-nos amb salut i energia, prevenir les principals malalties i sanar-nos. Hortet ens introdueix en la nutrició energètica, la nutrició del sentit comú, la que té en compte com som, on vivim, de què treballem i en quin moment vital ens trobem. 

Imagino que dient-se Hortet em dirà que hem de menjar més vegetals.

He, he, els vegetals són el principal aliment de la nostra microbiota. Ara bé, l’ésser humà no està dissenyat per alimentar-se només de vegetal, no obstant això, dins del món vegetal hi ha la major part del que necessita el nostre cos. Això sí, l’aliment d’origen animal té altres propietats, per exemple, el peix blau té poder antiinflamatori. Això vol dir que ens baixa l’estrès, ja que l’estrès és inflamatori.

Avui, al carrer, només hi ha transeünts, gent que va algun lloc. Però ningú 'hi està'. Estem perdent el contacte amb el sol i la resta d’elements de la natura

Tinc entès que acaba de passar un constipat. No s’alimenta bé o què?

He, he, no és això. Una de les coses que més afecta el nostre sistema immune és l’estat emocional.

No només l’alimentació?

No només. La medicina xinesa, que és d’on prové la nutrició energètica, explica que les passions, o sigui els estats emocionals, desbordats, és un dels principals motius pels quals emmalaltim. La raó és que causen una baixada d’immunitat, un agent endógen es pot desenvolupar al nostre cos.

Ens pensem que menjar cru, menjar grans amanides i molta fruita, és el més saludable. Res més lluny de la realitat

O sigui que l’epidèmia de grip que estem passant, té molt a veure amb les emocions?

Amb les emocions i, a parer meu, amb el cansament crònic que patim actualment, que és la base de totes les malalties. La raó és que vivim en una societat tan productiva que està mal vist dir «estic cansat». A qui diu que està cansat, se’l té per un gandul.

Per què estem tan cansats?

Perquè estem desconnectats de nosaltres mateixos i de la natura

Ens vol fer anar a tots a viure a bosc?

No cal. Estar connectats amb la natura és tan senzill com anar al ritme d’aquesta natura. Tenir clars els equilibris i els ritmes vitals. Al nostre cos tenim gens-rellotge que s’activen segons si estem connectats amb aquests ritmes. I la forma d’estar-hi, és estar a l’exterior, a la llum del sol. Avui en dia ningú és al carrer, ningú treballa a l’exterior, ningú surt a parar el sol o la fresca, així que la retina no dóna informació a aquests gens-rellotge. Per això estem tan cansats. Avui, al carrer, només hi ha transeünts, gent que va algun lloc. Però ningú hi està. Potser alguns avis asseguts en un banc, i prou. Ni tan sols hi ha nens jugant. Estem perdent el contacte amb el sol i la resta d’elements de la natura. Aquest és un dels problemes.

Ah, n’hi ha més?

Que vivim a un ritme frenètic. Si els nostres besavis aixequessin el cap i fessin el que nosaltres fem en un sol dia, en un mes estarien altre cop a la tomba.

Mai no em vacuno de la grip. La clau és reforçar el sistema immune

Alimentació energètica, per tant, no és només menjar bé?

És molt més que això. L’aliment és important, l’hem d’ingerir de bona qualitat. L’aliment es connecta a l’intestí gràcies a la microbiota, perquè la mitocòndria generi l’energia que ens permet funcionar. Si no li donem aliment de bona qualitat, l’intestí no el processa i la mitocòndria no té energia. A més a més, l’intestí connecta amb el cervell i li aporta informació del seu estat. Si l’intestí està inflamat per una mala alimentació, afectarà el cervell i ens sentirem cansats o tristos o amb ansietat.

Ens estem sempre vantant de la dieta mediterrània. Però mengem bé, en general?

L’alimentació hauria d’estar més adaptada a l’estacionalitat. Això ho fem molt malament, ens pensem que menjar cru, menjar grans amanides i molta fruita, és el més saludable. Res més lluny de la realitat. A l’hivern no hem de menjar cru, sinó cuinat, perquè si fa més fred necessitem més minerals. Si fem treballar de més l’intestí per escalfar els aliments, tenim un problema, ja que ens baixa la immunitat.

Si la salut té a veure tant amb la dietètica, què opina de les campanyes de vacunació contra la grip?

Uf, quin tema més complicat. Les vacunes funcionen? Depèn del que hi posin. Hi ha un percentatge de vacunes que funciona, i un percentatge que no funciona. No m’agrada gaire, parlar d’aquest tema.

No estem connectats a la vida!

Doncs li canvio la pregunta: s’ha vacunat de la grip?

No ho he fet. Mai no em vacuno, de la grip. La clau és reforçar el sistema immune.

Notícies relacionades

Ens fem massa anàlisis?

Crec que sí. Ens fem massa proves, i les coses són molt més senzilles. Hauríem de destinar més temps a vitalitzar-nos. El sol és un gran vitalitzant, i ens n’oblidem. Oi que una planta a la qual no toca el sol, no creix? Gràcies al sol, hi ha vida. Estem desvitalitzats perquè no sortim a l’exterior i perquè no mengem el que ens dona la terra en cada moment. Fins i tot el sol del capvespre és altament saludable, ens ajuda a descansar a la nit. Ens evitaria els somnífers, que són dels medicaments més consumits avui en dia. I pensi que és durant la nit, que el cos treballa en la seva reparació. No estem connectats a la vida! 

Temes:

Medicina