Una xacra social

La violència de gènere deixa 1.860 orfes de mare des del 2003

La Fundació Dones reclama informació més enllà dels crims masclistes i denuncia que la falta de dades incideix en la situació de les famílies i els recursos.

La violència de gènere deixa 1.860 orfes de mare des del 2003
2
Es llegeix en minuts
María G. San Narciso

Des del 2003 la violència de gènere ha deixat 1.862 orfes, 969 dels quals eren menors d’edat, segons dades de la Fundació Dones. L’entitat va presentar ahir el 8è Informe Anual del Fons de Beques Soledad Cazorla, elaborat a partir dels informes sobre orfes registrats per l’Observatori del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) i la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere.

Segons recull la delegació, l’any 2023 va ser el que va deixar més menors orfes per violència masclista des que n’hi ha registres, amb un total de 56. El segueixen l’any 2015 amb 51, el 2019 amb 48, el 2014 amb 43, el 2013 amb 42, el 2018 amb 41, el 2024 amb 36, el 2022 amb 36, el 2021 amb 32, el 2016 amb 30, el 2017 amb 26 i el 2020 amb 26. En total, xifra en 469 els menors orfes per la violència masclista des del 2003 fins al 2024. Tot i així, la Fundació Dones reflecteix en aquest informe que encara hi ha dificultats per accedir a la informació sobre orfes de la violència de gènere més enllà de la dada que fa referència al nombre de menors que es publica de manera anual.

"No hi ha dades evolutives més enllà dels crims de violència de gènere, ni en l’àmbit social ni en el de l’estadística judicial. En molts casos, tampoc es fa un seguiment específic de les polítiques públiques i la resposta institucional, i per això l’avaluació de les mesures que s’han aprovat al llarg dels anys és complicada", assenyalen.

Per exemple, apunten que les dades sobre pensions d’orfandat específiques per a orfes i òrfenes de la violència de gènere no s’han incorporat als informes generals de rendició de comptes sobre polítiques per a la prevenció i erradicació de la violència contra les dones. En aquest sentit, creuen que l’absència d’informació té una repercussió directa en el coneixement, tant de la situació per la qual passen les famílies com dels recursos i ajudes disponibles per a aquestes famílies. Això, segons la seva experiència, pot ser la causa d’un dels principals problemes que afecta les famílies víctimes de la violència de gènere: "La poca i deficient informació que els faciliten els serveis públics".

Notícies relacionades

Mesures penals

Per això, entre altres qüestions, sol·liciten que els indicadors sobre orfes de la violència de gènere també incloguin fills majors d’edat en situació de dependència econòmica. Així mateix, consideren que cal revisar els indicadors de l’estadística judicial per aportar informació sobre les mesures penals i civils de protecció dels fills de les víctimes mortals de la violència contra les dones, que s’ha de fer més per formar i informar professionals intervinents en el procés i que cal elaborar protocols d’atenció i resposta en els diversos àmbits.