"Deixaran entrar carn amb hormones que aquí fa anys que estan prohibidíssimes", l'avís d'un ramader català davant l'acord UE-Mercosur
Denuncien que els països sud-americans tenen normatives "molt més laxes" i calculen que la carn serà un 30% més barata
![Els pagesos alerten que la carn doví i boví seran les més perjudicades si tira endavant lacord amb Mercosur Els pagesos alerten que la carn doví i boví seran les més perjudicades si tira endavant lacord amb Mercosur](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/be52811d-ebb0-4447-ba8b-51f34b9d773f_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Els pagesos alerten que la carn doví i boví seran les més perjudicades si tira endavant lacord amb Mercosur /
L'Oriol Cantó té 26 anys i és la tercera generació d'una granja de 500 vaques a Santpedor. És enginyer agrícola i vol dedicar-se a l'explotació de casa, però l'acord de la Unió Europea amb els Països del Mercosur creu que el pot abocar al tancament. Aquest és un dels principals cavalls de batalla de la pagesia i el sector avisa que, de tirar-se endavant, suposarà l'extinció de les petites i mitjanes explotacions. "Tota la societat hi perd", denuncia el coordinador d'Unió de Pagesos al Bages, Josep Guitart. Recorda que en aquests països hi ha normatives sanitàries, ambientals i socials "molt més laxes" i calculen que la carn provinent d'aquests països serà entre un 20 i un 30% més barata.
El sector ramader alerta que l'acord de la Unió Europea amb Mercosur, que estableix una zona de lliure comerç entre Europa i l'Argentina, el Brasil, l'Uruguai i el Paraguai, és "una amenaça" perquè, de tirar-se endavant, serà "competència deslleial". L'acord, expliquen, afectarà especialment el mercat oví, boví i l'aviram perquè és del que tenen excedent en aquests països i calculen que el preu d'aquesta carn serà entre un 20 i un 30% més barata que la que es produeix aquí.
Però van més enllà, i avisen que "tota la societat hi perd" perquè l'acord, asseguren, també amenaça la seguretat i la sobirania alimentària, i el respecte cap al medi ambient.
Seguretat alimentària
"La meva gran pregunta és: Per què deixarem entrar carn que es fa amb químics que aquí fa molts anys que estan prohibits? Per què acceptem uns estàndards de qualitat molt inferiors? Com a ramaders no ho podem permetre, però com a societat tampoc s'hauria d'acceptar", subratlla Oriol Cantó.
![](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/7133bea9-1f52-4e1a-a578-743f956bfd5d_source-aspect-ratio_default_0.jpg)
Oriol Cantó té 26 anys i vol tirar endavant l'explotació de casa /
El mateix opina Arnau Vilomara, un dels portaveus del Gremi de la Pagesia: "Aquí passem normes europees, de l'estat espanyol i de la Generalitat. Tenim la carn que passa més normes d'Europa, i això ens dona una seguretat alimentària molt gran. Aquesta carn està produïda a l'altra punta del món, sense estàndards sanitaris i fent servir productes, hormones i antibiòtics que aquí fa anys que estan prohibidíssims".
Per exemple, denuncien que allà se'ls permet utilitzar hormones de creixement que aquí estan totalment prohibides. "El nivell normatiu que complim a Catalunya no es pot ni comparar amb Llatinoamèrica", subratlla Cantó.
Extinció de la petita pagesia
Per altra banda, els pagesos alerten que l'acord amb Mercosur suposarà "l'extinció" de la petita pagesia i, com a conseqüència, la pèrdua de la sobirania alimentària. "A ells se'ls dona via verda, però a nosaltres ens exigeixen i ens apreten fins que estiguem extingits", lamenta Guitart. De la seva banda, Vilomara subratlla que, si l'acord tira endavant, "hi haurà molts pagesos que hauran de plegar". I tot plegat, alerta, vol dir perdre sobirania alimentària.
Clàusules mirall
Els ramaders acusen els polítics de "blanquejar" l'alimentació que vindrà d'aquests països. Per això, demanen que, com a mínim, se'ls apliqui les clàusules mirall. És a dir, "que si aquí hi ha unes obligacions a la resta de països també".
"El més greu de tot és que tothom hi perd. Perquè quan un producte no té una garantia sanitària, a la llarga això ho acabarem pagant tots, amb malalties que puguin sortir, i a nivell mediambiental", lamenta Guitart. I avisa: "Perdem un tresor tan gran que no el podrem recuperar mai més. La pagesia alimenta el país, fa de gestor del territori i això no té preu", subratlla.
Notícies relacionades
- ¿Un altre gol de Laporta?
- El problema de l'habitatge Veïns d’un bloc de Santa Coloma de Farners amb 35 dels 42 pisos ocupats viuen un «malson»
- Ajuts socials Ja és oficial: Així pots sol·licitar el nou ajut de 700 euros compatible amb l'Ingrés Mínim Vital
- Sentència Clatellada judicial a l’Ajuntament de Barcelona per vetar el museu Hermitage
- Torres, president del Getafe: "A Girona vaig anar a donar-li la mà a una persona i em va dir que no saludava espanyols"