Mètode criminal

Lladres experts en ‘scalping’ s’acarnissen amb Catalunya

Sis detinguts que van actuar en 18 ciutats catalanes s’acostaven a usuaris de caixers i amb un hàbil truc els canviaven la seva targeta per una altra i després els robaven

Lladres experts en ‘scalping’ s’acarnissen amb Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Policia Nacional va arrestar sis persones d’origen peruà que en els últims tres mesos havien viatjat per Espanya enganyant ciutadans que pretenien treure diners del caixer automàtic. Van estar especialment actius a Catalunya, on consten delictes perpetrats en 18 poblacions.

L’inspector Gonzalo de Miguel, del Grup de Delinqüència Itinerant de Saragossa, va avisar que es tracta d’autèntics professionals de l’engany. Els sis delinqüents van coincidir a Espanya a finals del 2024 però pertanyien a dues bandes diferents. La primera estava integrada per un pare i un fill i la segona, per quatre amics.

Visat de turista

Tots eren ciutadans peruans que van viatjar a Espanya amb visat de turista, que els permetia residir legalment en territori espanyol durant tres mesos. Transcorregut aquell temps de gira per Espanya planejaven tornar al Perú, però van ser detinguts quan es disposaven a tornar. La mobilitat que presenten alguns grups de delinqüents ha obligat els cossos policials a reformular la manera de combatre’ls. La Policia Nacional ha creat els grups especialitzats en la delinqüència itinerant que treballen, segons explica De Miguel, analitzant dades. El que fan aquests agents és estudiar els delictes que s’han comès a tot el territori espanyol i prestar atenció a dues variables: modus operandi i nacionalitat dels sospitosos. Així van detectar la presència a Espanya d’aquestes dues bandes peruanes fent scalping.

Els dos grups estaven establerts a Madrid però es desplaçaven durant el dia a ciutats de la resta del territori a "treballar". Catalunya els agradava molt: "Barcelona i la seva corona metropolitana era un lloc ideal per a ells", explica De Miguel. Per aquest motiu, a Catalunya sí que es quedaven 3 o 4 dies a pernoctar i no paraven d’assetjar usuaris de bancs.

Operació Tamariz

Notícies relacionades

L’scalping requereix destresa. Per a l’inspector De Miguel, aquests lladres semblaven il·lusionistes. Per això l’operació es va batejar com a Tamariz, en honor a Juan Tamariz, un famós mag especialitzat en els trucs amb cartes. El primer pas de la seva actuació començava per canviar l’idioma del caixer automàtic. Després, esperaven que arribés el primer usuari a treure diners.

Amb "gran habilitat social", el lladre demanava a la víctima que marqués el codi secret i simulava apartar-se. Però es quedava a prop amb la mirada atenta a la marcació del codi. Així, ja tenia la targeta de l’usuari i el seu codi. Entregava les dues coses a un còmplice i mentre la víctima entrava al banc per demanar explicacions, el còmplice li buidava el compte corrent.