Adulterar el relat

La droga, com qualsevol altra moda, és capaç de reinventar-se una i mil vegades, d’adoptar totes les formes creatives que faci falta, de modelar el missatge que porta implícit o de buscar qualsevol escletxa contracultural, existencial o generacional per colar-se de ple en el grup. Perquè si alguna cosa han après els que la produeixen, els que la cuinen o els que la trafiquen és que el triomf d’una substància o una altra depèn en gran manera de la seva acceptació grupal. I del màrqueting.
Al negoci milionari del narcotràfic no li interessa tornar a la imatge d’un consum individual, gairebé clandestí, en soledat. Menys encara mostrar les conseqüències físiques i emocionals que comporta el seu consum habitual.
Les escenes de persones addictes al fentanil deambulant com uns zombis pels carrers novaiorquesos no són atractives per obrir nous mercats. La droga es consumeix en primer lloc pels ulls.
Ningú vol veure les conseqüències que comporta consumir. Ningú vol ser un ionqui reconeixible. Que una cosa és drogar-se i l’altra... L’altra també.
No hi ha res més potencialment perillós que una droga descontextualitzada a consciència.
La ketamina ha endolcit la seva presència a força de presentar-se com una substància avalada per professionals mèdics. I sí, s’utilitza en el tractament de patologies relacionades amb quadros depressius, estrès posttraumàtic i altres malalties. Es fa, com passa amb tantes altres drogues en dosis mínimes, amb un control exhaustiu per part del facultatiu i amb un consum acotat en el temps.
La diferència entre el fàrmac i la droga sintètica de moda és evident, però el relat s’ha adulterat gairebé tant com la mateixa substància.
La ketamina ha sabut penetrar fins al mateix centre de la insatisfacció dels més joves.
No hi ha reclam més potent que prometre una fugida de la realitat a una generació aixafada sistemàticament per aquesta.
Notícies relacionadesUn viatge de felicitat màxima i immediata, per 20 euros.
Ningú els diu que la realitat torna i que el preu a pagar pel viatge efímer és molt més car.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Salut Aquestes són les conseqüències d'utilitzar la mateixa roba interior dos dies seguits
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump