Sant Cugat edificarà un ecobarri amb 3.000 pisos públics

El projecte, que busca ser sostenible i frenar l’expulsió dels joves del municipi, començarà el 2030 en l’antic camp de golf de Can Sant Joan.

Recreació virtual  de l’aspecte que tindrà el nou ecobarri que  es construirà a Sant Cugat. | EL PERIÓDICO

Recreació virtual de l’aspecte que tindrà el nou ecobarri que es construirà a Sant Cugat. | EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Periodista

Especialista en històries veïnals, política municipal i reporterisme social

Ubicada/t a Vallès Occidental

ver +

El que antigament va ser el camp de golf de Can Sant Joan, ubicat a Sant Cugat just al costat de Rubí, es convertirà en un nou barri amb 3.000 vivendes públiques, comerços, equipaments i zones verdes. El projecte, presentat ahir per l’alcalde Josep Maria Vallès (Junts) i els arquitectes responsables, forma part del pla Ecodistricte 2030 i busca donar resposta a la crisi d’accés a la vivenda a la ciutat, especialment entre els joves.

La iniciativa permetrà quadruplicar el parc de vivenda pública del municipi. Segons Vallès, l’objectiu principal és facilitar l’emancipació dels joves i evitar-ne l’expulsió a causa dels elevats preus del mercat immobiliari. "No volem créixer per créixer, sinó fer-ho de manera ordenada i respectuosa amb el paisatge", va afirmar l’alcalde. "Aquest barri representa l’evolució del model Sant Cugat", va destacar, reiterant que l’edificació segueix l’esquema de planta baixa més tres pisos, sense grans altures. Sant Cugat s’enfronta a una crisi habitacional que expulsa els joves de la ciutat, segons l’executiu local, a causa dels elevats preus del lloguer, que arriben a una mitjana de 1.419,06 euros mensuals, una de les més altes de Catalunya.

Les vivendes s’estan construint en sòl públic propietat de l’Incasòl i comptaran amb una superfície de 60 metres quadrats. D’aquestes, les 2.000 seran destinades al lloguer amb un cost mensual de 600 euros, mentre que les 1.000 restants seguiran un règim de cessió d’ús per 75 anys, amb un preu de 200.000 euros. Vallès va remarcar que el model de finançament preveu que els ingressos generats per la venda d’aquestes últimes sufraguin el projecte, garantint que l’Ajuntament no assumeixi costos addicionals.

El pla urbanístic contempla una integració sostenible del nou barri amb l’entorn. Entre les iniciatives destacades hi ha la creació d’espais verds, la implantació de sistemes de drenatge natural i el foment de l’eficiència energètica per garantir l’autosuficiència del barri. "Aquest és un pas endavant com a ciutat, que consolida un model de Sant Cugat viscut, divers i ben connectat", va manifestar Francesc Duch, regidor de vivenda.

Al costat de l’AP-7 i la C-16

Notícies relacionades

El disseny del barri està a càrrec dels estudis d’arquitectura b720, liderat per Fermín Vázquez, i l’estudi Batlleiroig, de l’aquitecte Enric Batlle. La planificació contempla carrers amb àmplies voreres, places públiques i sistemes de filtració natural de l’aigua, cosa que reduirà la necessitat de grans infraestructures de clavegueram.

Ubicat al costat de l’AP-7 i la C-16 i amb proximitat als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), l’ecobarri aprofitarà la seva connexió amb la xarxa de transport públic per minimitzar la dependència del vehicle privat. A més, inclourà equipaments comunitaris, espais comercials i una nova estació del SEM.

Temes:

Rubí Golf