Com ajudar els joves perquè deixin el mòbil

Espanya lidera el rànquing d'abandó escolar d'Europa i més d'un 20% dels adolescents són addictes a les noves tecnologies. Tot això afecta la situació familiar, social i personal dels nostres joves. Desconect@, un programa educatiu i terapèutic amb presència a Barcelona, Madrid i Màlaga, està especialitzat en suport adolescent i té un 94% de taxa d'èxit.

.

.

3
Es llegeix en minuts

La Gabriela té 16 anys i mòbil des dels 12. I, encara que al principi feia un ús racional del dispositiu, des de fa dos anys passa almenys quatre hores diàries enganxada a la pantalla, jugant, veient vídeos, publicant continguts, xatejant a diverses bandes, interactuant en xarxes socials… Tot just surt de la seva habitació i, quan ho fa, no presta gairebé atenció al seu entorn. Diverses matinades, a altes hores, l'han sorprès els pares utilitzant el telèfon. L'addicció ha anat impactant en la jove que ja ni tan sols assisteix a l'escola ni té relacions socials. Ha deixat l'esport i es refereix al mòbil com a “tota la seva vida”.

El cas descrit no és fictici (el nom sí) i serveix com a mostra de les conseqüències d’un abús tecnològic. Els adolescents estan en una etapa molt vulnerable i en cas de tenir un origen de malestar les tecnologies tenen un paper clau d'altaveu i agraviant. Segons Unicef, el 25% de joves ja pateixen aquesta addicció i s’arriba fins al 35% en sumar-hi la resta de població.

Per ajudar els nens i nenes a desempallegar-se d'aquesta problemàtica, hi ha espais de suport especialitzat com els que ofereix Desconect@, un programa terapèutic i educatiu que ajuda els joves amb les seves dificultats acadèmiques, el seu malestar emocional ja que sigui per l'abús del telèfon mòbil, les xarxes socials i els videojocs o qualsevol altra situació que requereixi ajudar un jove. Tenen centres a Barcelona, Madrid i Màlaga.

9 de cada 10, recuperats

Des de la seva fundació el 2012, Desconect@ ha atès més de 4.000 adolescents i les seves famílies, d'aquests, el 94% han aconseguit superar el malestar i avançar en el futur acadèmic. Un percentatge d'èxit que reflecteix les polítiques de qualitat que aplica aquest centre assistencial, que es focalitza a tractar adolescents entre 12 i 18 anys i realitza un abordatge complet: família, vida social, futur escolar i estat emocional del jove.

Marc Masip, CEO i fundador de Desconect@, és psicòleg i expert en adolescents. Masip té clar que l'adolescència està en una etapa de risc complet i que se'ls ha d'acompanyar de manera integral per donar-los una nova oportunitat de futur. Considera fonamental treballar de manera sistèmica i sempre amb la col·laboració familiar.

Els experts aconsellen no donar un mòbil fins als 16 anys, i limitar-ne l'ús quan es lliuri, però la realitat és que a Espanya un 94% dels nens de 12 i 13 anys ja disposen de telèfon, segons les estadístiques. L'ús excessiu pot provocar sedentarisme, afectar el son i l'alimentació, la salut ocular i, fins i tot, derivar en depressió.

Atenció personalitzada i professional

El programa Desconect@ ofereix assistència acadèmica i també psicològica, però sempre personalitzada, limitant els grups de treball a un màxim de 6 alumnes per maximitzar els beneficis. L'equip d'assistència està format per psicòlegs, psiquiatres, professors i pedagogs amb 10 anys d'experiència com a mínim.

El centre assistencial està especialitzat en: dificultats d'aprenentatge (tdah, dislèxia, fòbia escolar, absentisme escolar, desmotivació…), addicció a noves tecnologies, trastorns de conducta, trastorns de la conducta alimentària i malestar general de l'adolescent i la seva família.

L'addicció als videojocs ja està reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que la qualifica com a trastorn mental. Aquesta addicció és una escissió de la tecnològica amb entitat pròpia i, igual que la general, es caracteritza pel desig irrefrenable de jugar i abandonament de qualsevol activitat per quedar-se enganxat a la pantalla.

La dependència de substàncies és potser una de les problemàtiques més conegudes per la majoria, mentre que els trastorns de conducta solen manifestar-se amb problemes en l'autocontrol del comportament i de les emocions, violant els drets dels altres i provocant en molts casos conflictes importants davant les normes socials o les figures d'autoritat.

Els Trastorns de Conducta Alimentària o TCA són trastorns psicològics que provoquen alteracions en la conducta alimentària. Les persones amb aquesta patologia poden tenir preocupació pel pes, la imatge corporal i l'alimentació. Aquestes malalties poden generar seqüeles greus, físiques, socials i psicològiques.

Finalment, Desconect@ compta també amb una Unitat de Psiquiatria General o UPG, que està especialitzada a tractar problemes que van des de la gestió emocional i l'ansietat fins a les conductes d'elevat risc.