Europa estudiarà asteroides perillosos per al planeta

La missió Ramses s’enlairarà el 2028 per analitzar la composició d’Apophis i entendre com es podria destruir una roca espacial que amenacés la Terra.

Europa estudiarà asteroides perillosos per al planeta
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

"Necessitem estar preparats". Així explica Noelia Peinado, coordinadora dels programes de tecnologia de l’Agència Espacial Europea (ESA), la filosofia darrere de l’ambiciosa missió europea que s‘enlairarà tan sols en uns anys per estudiar asteroides potencialment perillosos per al nostre planeta. "El 2028 llançarem el projecte Ramses, una iniciativa pensada per seguir i analitzar el rumb de l’asteroide Apophis durant la seva aproximació a la Terra. Sabem que ara mateix aquest cos no suposa cap tipus de risc per al nostre planeta però, tot i així, el seu estudi pot ser essencial per entendre com fer front a aquest tipus d’amenaces", afirma l’especialista en una entrevista amb EL PERIÓDICO.

El desenvolupament d’aquesta missió va ser anunciat oficialment a finals del 2024, però no és fins ara, mentre l’asteroide 2024 Y4R acapara titulars arreu del món, que el seu objectiu torna a cobrar importància. "Es tracta de la segona missió europea de defensa planetària. L’octubre passat vam llançar Hera, la comesa de la qual és l’estudi dels asteroides Dimorf i Dídim, que en el seu dia ja van ser colpejats per la missió Dart de la NASA. En uns anys, amb el llançament de Ramses, anirem un pas més enllà i estudiarem un asteroide pròxim al nostre planeta per entendre’n la composició i, sobretot, esbrinar els seus punts febles en cas que algun dia hàgim de desviar un objecte com aquestt", comenta Peinado des de l’Small Satellites & Services International Forum (SSSIF) de Màlaga.

El desenvolupament de la missió Ramses (Rapid Apophis Mission for Space Safety) va ser aprovat l’estiu passat durant l’última reunió ministerial de l’ESA per tots els estats membres que componen l’entitat, inclosa Espanya. Entre les decisions adoptades durant aquesta trobada destaca la mobilització de fons ja existents per a aquesta missió, així com l’adjudicació d’un contracte per valor de 63 milions d’euros per posar en marxa al més aviat possible tots els detalls d’aquest projecte.

Notícies relacionades

Risc d’impacte

Segons les últimes estimacions de la NASA, el risc d’impacte de l’asteroide 2024 YR4 contra la Terra el desembre del 2032 s’ha elevat fins al 3,1%. Es tracta d’una xifra que, fins i tot sent baixa, destaca com la més alta mai pronosticada per a aquest tipus d’esdeveniments. Els astrònoms afirmen que aquesta dada és encara provisional i que s’anirà refinant mentre avancin les observacions i s’acoti encara més la trajectòria d’aquesta roca gegant espacial, amb un diàmetre d’entre 50 i 90 metres.