Un 93% dels trens de la Cerdanya incompleix l'horari
Un estudi fet durant un any i mig per ususaris de l'R3 fixa al voltant del 7% els combois que compleixen els horaris entre la Cerdanya i Barcelona i en 289 euros la pèrdua mensual de cada viatger en hores de feina

Un tren al tram final del trajecte a la Cerdanya /
Un estudi fet pels usuaris evidencia que tan sols el 7% dels combois de la línia de tren de l’R3 que connecta Puigcerdà amb Barcelona circulen amb puntualitat.
El col·lectiu amb representació a totes les comarques de la línia "Perquè no ens fotin el tren" ha examinat els trajectes de totes les freqüències durant un any i mig any, entre els mesos de juliol del 204 i gener d’aquest any, i ha constatat que la línia pateix un problema estructural pel que fa al compliment dels horaris que tant es produeix en sentit sud com en sentit nord. Així, a partir de l’anàlisi feta pels mateixos viatgers, l’estudi ha posat de manifest que en sentit baixada tan sols deu de cada cent combois arriba a destinació a les hores convingudes. Pel que fa als trens en sentit pujada fins a Cerdanya, els puntuals no arriben ni al 5%.
Setze cancelacions en dues setmanes
A més d’aquesta circumstància, els usuaris del tren també han vist com en dues setmanes el servei s’ha cancel·lat fins a setze vegades. Així ho explica un dels portaveus de l’entitat:«durant els quinze dies analitzats pels usuaris mitjançant el formulari hem registrat setze cancel·lacions de trens. Cal destacar que aquestes cancel·lacions no apareixen reflectides en la informació que es genera a través de l’app d’ADIF. Hem comptabilitzat que la supressió d’un tren equivalia a 30 minuts de retard, però, en realitat, per als usuaris d’estacions on no paren tots els trens o per als usuaris del nord, la cancel·lació d’un tren pot suposar més d’una hora de retard». En aquest sentit. En el període analitzat, el 6% dels trens que arriben a la Garriga ho fan amb més de 30 minuts de retard, a Vic ja són el 13% i a Ripoll el 24%, de manera que una persona que vagi a Barcelona a treballar o a estudiar pateix diàriament de 30 a 40 minuts de retards entre l’anada i la tornada en horari laboral.
Davant d’aquest escenari, els portaveus del col·lectiu han considerat que «considerem que és urgent que la Generalitat de Catalunya, com a titular del servei, i a qui hem traslladat aquestes dades, intervingui per disposar de dades reals i fiables sobre el nivell de compliment dels horaris de les diferents línies de Rodalies; unes dades que, d’altra banda, han de ser públiques. Alhora, cal aclarir els motius que provoquen els retards i les cancel·lacions sistemàtics, sancionar els incompliments i garantir que es prenen mesures perquè es compleixin els horaris i els serveis previstos».
A la tarda, més retards
A mesura que avança la jornada, els retards dels trens van en augment. Així, l’estudi constata que a partir de la una del migdia, el nombre de trens que són puntuals baixa molt. Així, a la Garriga els trens passen dels 10 minuts de retard de mitjana abans de la una als 14 minuts a la tarda. A Vic es passa de 18 minuts de retard abans de la una als 21 minuts; mentre que a Ripoll abans d’aquesta hora s’arriba amb un retard mitjà de 21 minuts i a la tarda ja és de 23, de manera que a Puigcerdà s’hi arriba amb aquest retard com a mínim. També destaca el percentatge de trens que han superat els 30 minuts de retard, si a la Garriga són el 6% a Vic ja suposen el 13% i a Ripoll el 24% dels trens, una quarta part.
Notícies relacionadesEl viatger perd 289 euros al mes
L’entitat ha fet una traducció del que suposa aquests incompliments dels horaris en termes econòmics: tots aquests retards acumulats suposen un cost, més enllà del temps emprat en els trasllats a la feina, que l’acaba assumint l'usuari. Si s’arriba tard a la feina cal recuperar el temps perdut, la qual cosa comporta sortir més tard i perdre temps personal. A la tornada el temps sempre és de l'usuari, i per exemple pot suposar haver de pagar serveis extraordinaris si es tenen persones a càrrec. Si es fa un exercici teòric del cost dels retards es pot utilitzar el salari mitjà de 19,55 euros per hora i suposa un cost mensual que oscil·la dels 226 euros als 289 euros per persona.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Xavier Amor, secretari de Governs Locals de la Generalitat: "Hem d’ajudar els ajuntaments; no importa el color polític"
- Guerra a Ucraïna Putin declara una «treva» unilateral per la Pasqua fins dilluns a la mitjanit
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Gentrificació Dos anys convivint amb 35 pisos turístics al ‘Bloc Tarragona’: «És interminable el que patim»
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors