El risc d’impacte de l’asteroide 2024 YR4 baixa un 0,16%

El risc d’impacte  de l’asteroide 2024 YR4 baixa un 0,16%

NASA / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La carrera científica per observar el recorregut de l’asteroide 2024 YR4, que fa només uns dies va arribar al pic més alt del risc d’impacte mai registrat per a aquesta mena d’objectes, està permetent afinar cada vegada més les prediccions sobre el recorregut d’aquesta roca gegant espacial i, és clar, també entendre quin és el risc real que suposa per al nostre planeta. Segons les últimes estimacions de l’Agència Espacial Europea (ESA), en aquests moments la probabilitat d’impacte d’aquest asteroide ha baixat del 3% que es va anunciar fa uns dies fins al 0,16% actual. "Si aquesta tendència continua, el risc podria arribar aviat al 0%, i amb això quedaria descartat un eventual impacte contra la Terra", diu l’entitat en un comunicat emès ahir.

Els experts expliquen que, gràcies a les observacions aportades per telescopis de tot el món, entre els quals es troben els observatoris a les Canàries i a Catalunya, en els últims dies s’ha pogut "reduir la finestra d’incertesa" sobre el recorregut de l’asteroide i, per tant, s’estan dissipant moltes incògnites sobre la seva trajectòria i sobretot sobre el seu acostament al nostre planeta cap a finals del 2032.

Sí bé el risc d’impacte ha caigut molt respecte al que es va pronosticar fa uns dies, els astrònoms afirmen que cal continuar recopilant dades sobre aquest cos espacial per entendre amb més claredat cap a on es dirigeix i descartar del tot un eventual impacte.

Notícies relacionades

Càlculs fluctuants

En el procés d’estudi d’un asteroide pròxim a la Terra és molt freqüent que els càlculs sobre les seves trajectòries fluctuïn. Per això no és descartable que en els pròxims dies es publiquin altres estimacions sobre el risc d’impacte del 2024 YR4. "La nostra comprensió de la trajectòria de l’asteroide millora amb cada observació. Continuarem informant", destaca la NASA.

Temes:

NASA Asteroides