Borja Quiroga: "Estic convençut que es prohibiran els ultraprocessats"

Borja Quiroga, médico especialista en Nefrología.

Borja Quiroga, médico especialista en Nefrología. / José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Amb una simple anàlisi de sang i orina es podria implantar la detecció precoç de la malaltia renal. ¿Per què els plans de salut pública arraconen als ronyons?

No en tinc ni idea. No s’hauria de fer la prova tothom, només els més grans de 30 anys. Suposaria més o menys uns 30 milions d’euros de despesa sanitària, que es recuperaria en 10 anys. Actualment el cribratge es fa als més grans de 40 que tenen alguna malaltia que fa sospitar la insuficiència renal, per exemple, hipertensió, diabetis, obesitat... Si detectéssim la insuficiència renal a temps, molts milions de persones no coneixerien la diàlisi.

Les infeccions d’orina són freqüents. Explica el cas d’una pacient a qui li va recomanar orinar després de les relacions sexuals i netejar-se sempre de davant cap enrere.

Clar, així evitem que els gèrmens del tub digestiu arribin a la via urinària. En les relacions sexuals tota aquesta zona es mobilitza, així que quan fem pipí cal fer-ho amb la tècnica correcta. En l’àrea perineal està tot molt junt i hi ha gèrmens, fins i tot a la pell, que amb el mateix moviment es poden enfilar per la uretra i produir la infecció urinària.

¿Són bons els nabius de cara a prevenir?

Són antioxidants i a més també estan carregats de fibra i vitamines. Eviten que el germen es fixi a la via urinària. Cal prendre concentracions elevades, això sí. Parlant de salut, el poder de la dieta és completament il·limitat, però mai li hem prestat gaire atenció. Crec que és culpa nostra. En deu minuts de consulta no hi ha temps per parlar de les mesures preventives que comporta l’alimentació. Moltes malalties estan relacionades amb el que mengem, però en una visita mèdica ens limitem a explicar als pacients les proves que els hem demanat i receptar pastilles.

¿On és la gran amenaça?

La dieta mediterrània és una meravella, però els ultraprocessats s’estan imposant. Estic convençut que en els pròxims 20 anys s’acaben prohibint. No tinc dubte perquè hi ha components, com els potenciadors del sabor, els additius o els colorants, que són tòxics i generen malalties. Els exemples més clàssics són la brioixeria industrial i les bosses de patates fregides o les barretes de peix congelades que duren un any o les sopes de sobre. S’ha de mirar sempre l’etiqueta.

Diu meravelles del cafè. ¿Adeu a la seva mala fama, llavors?

El cafè és tota una revolució. Fa 20 o 30 anys se’n recomanava un al dia perquè augmenta una miqueta la freqüència cardíaca. Però ja hi ha evidència científica que el cafè (també el descafeïnat) té compostos cafeínics i no cafeínics. No estic dient que en prenguis 20 al dia, és clar. I compte, perquè si li poses llet i sucre ja estàs canviant la seva composició. El cafè torrefacte està recobert de sucre i és nociu, així que sempre natural. El cafè natural és beneficiós perquè és antioxidant, antiinflamatori i anticancerigen. I té efectes molt beneficiosos en la malaltia renal. De fet, en les consultes d’oncologia ja no es recomana deixar el cafè.

Hi ha aliments que ens serveixen per prevenir algunes malalties, inclòs el càncer. Però una vegada que tens la malaltia, una poma no et cura.

Et cura la medicina. Sense cap mena de dubte. Però és que una cosa i una altra no competeixen. A un pacient amb càncer o malaltia renal o cardíaca li apliques els tractaments i, a més, li pots recomanar una dieta sana. Evidentment, el càncer no es cura menjant pomes. Però si un pacient de quimioteràpia fa una dieta no saludable, té més possibilitats que el seu tumor avanci. Si un dels meus pacients que està en diàlisi fa una dieta no saludable rica en fòsfor i sal, es mor abans.

Notícies relacionades

¿Quin aliment recomana per a la hipertensió?

La remolatxa, que està ja inclosa a les guies de pràctica clínica de la hipertensió arterial perquè fa que els vasos sanguinis es relaxin. Al llibre, el cuiner Miguel Cobo aporta receptes senzilles per a la bona salut no únicament dels ronyons sinó també del cor i de qualsevol altre òrgan vital. Per a la hipertensió proposa un salmorejo de remolatxa i una vinagreta amb remolatxa emulsionada amb oli a la batedora.