Els geriàtrics catalans apunten a fallades en els trasllats

La patronal de residències d’avis admet les dificultats per portar malalts de coronavirus a centres hospitalaris

Els geriàtrics catalans apunten a fallades en els trasllats
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cinc anys després de l’inici de la pandèmia del coronavirus, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la principal patronal de geriàtrics a Catalunya, ha recordat les fallades que es van produir durant la pandèmia i els reptes que encara queden pendents. "Ens vam quedar sols, al principi no érem essencials, treballàvem sense epis [equips de protecció individual]", remarca la presidenta de l’entitat, Cinta Pascual, que justifica la falta de personal en el sector per la insuficient inversió pública i assenyala que no s’estan complint els compromisos pactats. Pascual afegeix que estan disposats a posar límit als seus beneficis si serveix per millorar el finançament dels centres.

Les residències són, probablement, el lloc on la covid va causar una tragèdia més gran. A Catalunya, segons les dades d’ACRA, un de cada tres catalans morts a causa de la covid vivia en un geriàtric. En total van morir 10.229 avis, el 36% del total, tot i que els contagis, segons aquestes mateixes xifres, no van arribar al 2,5%. "Va ser un còctel fatal que es va produir a tot Europa, perquè són persones molt fràgils que havien perdut la resposta immunitària i que viuen en un lloc on la interacció social és fonamental", justifica el doctor Toni Andreu. Pascual recorda que, dels més de 100 casos que va investigar la fiscalia, només dos segueixen el procediment judicial. Un d’aquests, la residència Fiella de Tremp.

En aquest sentit, Andreu remarca que els dos primers mesos, el març i l’abril del 2020, van ser els pitjors. Parla de "descoordinació amb les administracions" i retreu que a les residències no van tenir accés als epis ni als tests d’antígens. "Metges sense Fronteres ens va ensenyar a fer-nos els epis amb bosses d’escombraries, no ens consideraven essencials", es queixa Pascual.

Drets fonamentals

Notícies relacionades

Andreu parla directament de com no es van traslladar els seus pacients perquè els atenguessin els metges als hospitals. "Van fallar les derivacions hospitalàries per a molts usuaris", diu. "A Madrid hi va haver molta gent a qui no es va poder derivar. A Catalunya, va passar a Barcelona: és on hi havia la gran dificultat de traslladar gent a l’hospital, a diferència de persones amb discapacitat de 30 o 50 a anys, que sí que les derivaven", puntualitza Pascual. "Amnistia Internacional va concloure que es van vulnerar cinc drets fonamentals. És que a les residències el sistema de salut va col·lapsar, especialment a la ciutat de Barcelona", afegeix la presidenta.

Pascual fa poca autocrítica d’aquella època. "Ara sí que reconec que potser ens vam passar amb aquest aïllament tan bèstia", es limita a dir. Sí que té paraules d’agraïment per als seus professionals: "Van fer un esforç titànic", diu. I precisament és en l’àmbit dels treballadors on es troba el principal problema avui, segons ACRA, que ha constatat que l’absentisme als geriàtrics s’ha duplicat, i ha arribat fins al 20% en alguns casos més extrems. "No trobem personal, la gent no vol treballar en aquest sector", insisteix Pascual.