"¿Al menjador hi ha primers auxilis?"

L’escola Mestre Enric Gibert i Camins és una de les que ha donat el tret de sortida a les jornades per donar a conèixer el seu projecte educatiu.

"¿Al menjador hi ha primers auxilis?"

FERRAN NADEU / EPC

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO GARRIDO

L’escola Mestre Enric Gibert i Camins, al barri barceloní de Sant Andreu, ha sigut una de les primeres a celebrar les tradicionals jornades de portes obertes que els centres educatius organitzen per donar a conèixer el seu programa educatiu i les seves instal·lacions a les famílies interessades. Jornades que, amb la caiguda de la natalitat i l’amenaça de tancament de línies que això pot comportar, es viuen en algunes direccions amb un plus de tensió respecte a anys anteriors.

No és el cas d’aquesta escola, on el director, Álvaro Morelo, està convençut de la bona acollida que té el projecte educatiu del centre, que l’ha convertit, afirma, en una de les opcions preferides per les famílies del barri. Un dels seus últims atractius és un potent programa d’aprenentatge de la llengua anglesa.

Amb aquesta confiança rep diverses desenes de famílies interessades una tarda de dijous. Mares i pares, primerencs, majoritàriament, omplen la sala, després d’una visita per les instal·lacions, disposats a atendre les explicacions de Morelo i de la cap d’estudis, Lídia García, que donen compte del projecte educatiu del centre.

Que la majoria de mares i pares venien interessats per una plaça a I3 ho revelen les preguntes que, després de l’exposició del director, els plantegen. Una mare obre el torn de preguntes, totes sobre les cures als nens i nenes: "¿Hi ha primers auxilis al menjador?, ¿què passa si el meu fill s’ennuega?". Una altra s’afegeix amb el tema de la higiene: "¿Com us assegureu que tinguin una bona neteja íntima amb els bolquers?". I una parella que està esperant un nadó afegeix, preocupada: "¿Quina rentada es dona a la roba de recanvi?". "¿Hi ha infermeria escolar?", pregunta una altra. Tot i que algunes d’aquestes preguntes puguin sorprendre, Morelo entén la preocupació i els respon. El centre, com la majoria, no té infermeria, però sí que té accés al CAP que es troba just davant l’escola.

Preocupa l’alimentació

El menjador és un altre assumpte que inquieta les famílies. "¿Es té un control constant sobre l’estat dels aliments del menjador?", pregunta un pare. "¿El menjador és gratuït?", incideix una mare. Morelo explica que una comissió, en la qual poden participar mares i pares, fa el seguiment de la gestió del menjador. I comenta que el menjador és de pagament tret que la família, per la seva situació econòmica, compti amb una beca menjador que concedeix el Departament d’Educació.

El problema de l’assetjament escolar també surt a col·lació. "La filla d’una amiga meva va ser víctima d’assetjament escolar a I4 en una escola d’aquest barri", diu una mare. "¿Per al bullying teniu un protocol específic?", pregunta un pare. "Sí. I tenim un programa d’apadrinament d’alumnes grans a petits que fomenta actituds de respecte i tolerància", explica Morelo.

Notícies relacionades

Les famílies que opten a places a primària són les que posen el focus en les qüestions més acadèmiques. "¿Com calculeu la mitjana?", comença un pare. Aquest centre, com tots, aplica un mètode d’avaluació competencial i continuada. "El nostre objectiu és que l’alumne sigui competent en totes les àrees d’una assignatura, no només en els exàmens", respon el director.

El programa d’anglès de l’escola també desperta interès. "Busquem una escola trilingüe que ofereixi més hores d’anglès, ja que és la llengua que no practiquem a casa", ens explica una parella que espera un nadó. "¿Els professors de llengua estrangera són d’origen anglosaxó?", planteja una mare. El director els informa que no tenen aquesta sort. "Els docents del centre són tots locals, però tenen un nivell expert d’anglès".

Temes:

Educació Focus