"Respiràvem amiant sense saber-ho"
Un pacient amb càncer de pleura provocat per l’asbest que inhalava al taller de cotxes on treballava recorda que fa quatre dècades no hi havia informació ni cultura de la prevenció.

Fa dos anys que al Joan –un nom fictici–, que ronda els 70 anys, li van detectar un mesotelioma o càncer de pleura (la membrana que revesteix el pulmó) a l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Malgrat que ara està jubilat, va ser propietari d’un taller de reparació de vehicles. De fet, va començar a treballar molt abans en aquest sector: als 13 anys. Tota la seva vida va estar exposat a l’amiant, un mineral prohibit a Espanya des del 2002 i que, de manera lenta i silenciosa, ha acabat fent-lo emmalaltir.
"Vaig obrir el taller de reparació de vehicles fa 50 anys. En aquells anys no hi havia mascaretes ni prevenció de riscos. Al cos entraven tant les coses bones com les dolentes. I les dolentes eren les que desconeixíem. Ningú ens informava dels productes químics que portaven els materials", explica aquest veí de Barcelona. Al taller del Joan hi havia mantes amb amiant, elements que fa molts anys que van deixar d’existir i que els treballadors, llavors, utilitzaven com a protecció per si saltaven espurnes. L’amiant era molt efectiu per "protegir del foc i de la calor".
Mantes protectores
"Amb aquelles mantes tapàvem els cotxes. Agafaven molta pols i les sacsejàvem. Després respiràvem tot allò sense saber que portaven amiant". També hi havia asbest a les pastilles de fre dels cotxes, que generaven pols. "Bufàvem i després tot ho respiràvem. Abans hi havia amiant en un munt de coses, no només a les teulades", afegeix.
Com explica l’oncòleg Ernest Nadal, director científic de l’ICO, tot i que les pintures (utilitzades en tallers de cotxes com el del Joan) també contenen elements químics, estan més relacionats amb càncers a les vies urinàries, no amb el de pleura. "El mesotelioma és una malaltia molt lligada a les fibres de l’amiant", assenyala Nadal, que tracta el Joan. "Vaig començar a ser conscient de la malignitat de l’amiant quan es va començar a dir que podia produir càncer. El que no m’imaginava és que em tocaria a mi".
Immunoteràpia, la solució
Notícies relacionades"Jo també he sigut fumador i m’esperava més un càncer de pulmó, no de pleura", explica aquest pacient, que es mostra molt agraït a l’ICO i al doctor Nadal. La immunoteràpia va aconseguir parar-li el tumor, tot i que fa tres o quatre mesos va començar amb la quimioteràpia. "M’està donant bons resultats, perquè en l’últim TAC van veure que m’havia baixat el càncer", assegura. Malgrat que li van detectar el tumor fa només dos anys, ja feia 10 o 15 que no treballava al taller.
El mesotelioma és un càncer de desenvolupament lent que sol diagnosticar-se en persones grans que han estat molt temps exposades a l’amiant. "Fa quatre dècades no hi havia cap mena d’informació –insisteix el Joan-. També es treballava amb fibra de vidre, que després es va saber que era perjudicial per als pulmons. "No hi havia protecció ni cultura de la prevenció", lamenta.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Habitatge Barcelona projecta les primeres demolicions per començar a construir 3.360 pisos entorn de la Sagrera el 2029
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- El Barça pretén tornar al Camp Nou al setembre
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Menys incidents La població de senglars a Collserola cau per la sequera i el control de fauna
- Polèmica editorial Anagrama es desvincula d’‘El odio’ i torna tots els drets del polèmic llibre a Luisgé Martín
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)