Barcelona, protagonista
Controlar les pantalles amb un ‘joystick’ a la boca
El Vall d’Hebron prova un dispositiu per a persones sense mobilitat als braços desenvolupat per l’empresa catalana Aurax i que ha sigut presentat en el 4YFN.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron (Barcelona) ha posat en marxa un estudi pilot per mirar de provar un nou sistema, anomenat MouthX, que permet a les persones que tenen mobilitat reduïda als braços i a les mans controlar els dispositius electrònics (com ara mòbils, tauletes i ordinadors) amb la boca. Aquest sistema innovador, desenvolupat per l’empresa tecnològica catalana Aurax, ha sigut donat a conèixer en el marc del Mobile World Congress 2025, que se celebra aquests dies a Barcelona.
"Es tracta d’un dispositiu que es col·loca a la boca. És totalment individual, és a dir, es fabrica a la mida del pacient després d’escanejar-li la boca. I, a través de dos joysticks, la persona pot moure el cursor de l’ordinador, passar de pantalla a pantalla o escriure", explica a EL PERIÓDICO la doctora Lluïsa Montesinos, cap de secció de la Unitat de Lesionats Medul·lars del Servei de Rehabilitació del Vall d’Hebron. Ara bé, d’aquest sistema no solament se’n poden beneficiar els lesionats medul·lars, sinó també qualsevol persona amb mobilitat reduïda als braços i a les mans, com per exemple els pacients amb esclerosi múltiple i els que hagin patit un ictus.
El Vall d’Hebron ha testat aquest dispositiu en quatre pacients i els ha cridat l’atenció, explica Montesinos, la seva "rapidesa" i la facilitat amb què els usuaris aprenen a utilitzar-los. "Ja hi ha altres dispositius, però no són tan adaptables i tenen un ús tan ràpid", assegura la doctora, que destaca la "independència" i "autonomia" que ofereix als usuaris MouthX. Tot i que de moment està en fase d’estudi, els metges, assenyala Montesinos, el podrien utilitzar com a medical device, és a dir, dotar-lo d’un "ús mèdic" dins de l’hospital per fer-lo servir en serveis com el de rehabilitació. Això sí, per aconseguir-ho abans caldria fer un estudi multicèntric i després passar la prova d’un marc regulatori. "Amb això podríem, per exemple, ensenyar a l’usuari a utilitzar una cadira de rodes", diu aquesta metge, que també és cap del Grup de Medicina Física i Rehabilitació del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
Com funciona MouthX
MouthX és una nova tecnologia, semblant a una fèrula dental, que s’adapta a mida per a cada persona i es fixa lateralment a les dents. És invisible des de l’exterior i es pot connectar a qualsevol dispositiu electrònic compatible, com mòbils, tauletes i ordinadors, cosa que permet controlar-los mitjançant moviments de la llengua, la mandíbula i el cap.
Notícies relacionadesUn dels voluntaris que han utilitzat aquesta tecnologia és Armando Folgado, que té pentaplegia a causa d’una lesió medul·lar i que a més és un dels socis d’Aurax, una start-up que participa aquesta setmana en el fòrum d’emprenedors 4YFN Barcelona. "MouthX redefineix com totes les persones, sense excepció, poden interactuar amb la tecnologia sense utilitzar les mans. Aquest dispositiu em permet tenir més autonomia, llibertat i intimitat d’una manera més còmoda que els que existeixen actualment", assegura.
Segons Narcís Codina, dissenyador industrial i fundador d’Aurax, "MouthX va néixer d’una necessitat real". "Quan vaig veure l’Armando que controlava un cotxe de radiocontrol amb un dispositiu que havia construït un enginyer professional, vaig entendre que la tecnologia també s’ha de considerar una eina d’inclusió", destaca.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats