CONTEXT
¿Renovables o morir?
Tard o d’hora, si no volem sopar amb espelmes, caldrà deixar de donar-li l’esquena a l’energia nuclear

¿Renovables o morir? Salvador Illa ho té clar: primer es va posar, des de Catalunya, al capdavant del sector més centrat del PSOE, que, desmarcant-se dels seus socis més enemics del comerç i del creixement, i arrenglerant-se amb Junts, clamava per eliminar l’impost a les energètiques i desbloquejar així 1.700 milions en inversions d’aquestes companyies. I ara, un pla d’impuls per desbloquejar projectes d’energies renovables que porten molt de temps paralitzats. Entrant, no exactament amb la motoserra, però sí amb el matxet a la mà, a la selva burocràtica a la qual s’enfronta qualsevol que vulgui guanyar diners (o no perdre’n) a la Catalunya encara convalescent del procés. Que ja va ser contra això, contra la paperassa, que es van plantar els pagesos amb els tractors. També les empreses de l’Ibex que han apostat per l’economia verda.
Des del punt de vista de la descarbonització i la gestió més immediata, res a dir i tot a celebrar, com ara el triomfal retorn a Catalunya de La Caixa i de Criteria. Potser, amb sort, també aviat de Naturgy? És veritat que les renovables tenen a Catalunya més bona imatge que rendibilitat, ara mateix, i que aquest impuls promès pel Govern, en un moment de màxim neguit energètic mundial, només pot tenir bona acollida al sector i alimentar l’esperança que d’aquí al 2030 es pugui assolir l’objectiu de gaudir de molta més electricitat, més barata i amb molta menys dependència dels combustibles fòssils. Ara bé, les renovables són de debò la solució? O només són un pegat més per anar fent? Si alguna cosa ha quedat clara aquests dies és que només els països europeus que no han renunciat a l’energia nuclear estan mínimament armats –també econòmicament– per fer front al que pugui anar venint.
Notícies relacionadesSi parles amb experts sense cap biaix ideològic, et treuen la calculadora i et diuen que, amb renovables o sense renovables, l’electricitat la seguirem pagant caríssima mentre el tema nuclear segueixi essent tabú, aquí. Podem parlar d’una diferència de 130 euros el megawatt a 60 euros. També et criden l’atenció sobre el magne esforç de la Xina per trobar alternatives a l’urani per a la fissió nuclear. Els abundants jaciments de tori tot just acabats de descobrir al gegant asiàtic poden obrir tot un món nou. Reactors nuclears més segurs, menys aptes per fabricar armes. No serà d’avui per demà perquè la tecnologia no està ni de bon tros adaptada. Però la lògica diu que sí, que acabarà passant. On serem llavors nosaltres? Seguirem pensant que tot s’arregla amb hidrogen verd?
Tot això no és pas una crítica al pla del Govern. Ja és molt que Illa estigui donant tranquil·litat a les empreses energètiques en lloc d’empènyer-les a fugir. Però tard o d’hora haurem d’admetre que, si no volem ni contaminar ni acabar sopant amb espelmes (literalment), haurem de deixar de girar l’esquena a l’energia nuclear. I vista la fesomia i l’actitud de Putin, jo diria que això serà molt més d’hora que tard.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja