Nova incidència ferroviària

Una altra avaria a Rodalies porta al límit la paciència dels viatgers

Feia més d’una hora que un tren de l’R2 estava parat per un problema a la catenària, poc abans d’arribar a Bellvitge, i els usuaris van decidir sortir i anar per les vies, fet que va obligar a aturar totes les línies del sud.

Una altra avaria a Rodalies porta al límit la paciència dels viatgers
3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En una de les entrades ferroviàries principals de Barcelona i en hora punta; una nova tempesta perfecta a Rodalies. Es va produir ahir, dia plujós, cap a les 08.40 hores. Un tren que anava ple (unes 900 persones) i va sortir de Vilanova amb destí a l’estació de França es va quedar sense alimentació elèctrica a una mica més de 800 metres de la parada de Bellvitge, quan l’Hospitalet encara és un polígon industrial. Un altre tren que venia per darrere va esquivar afegir-se a la barrabassada i va fer marxa enrere fins al Prat per evitar la zona sense tracció.

Una altra avaria a Rodalies porta al límit la paciència dels viatgers /

EPC

Les línies R2 Sud, R14, R15, R16 i R17 van poder continuar funcionant en la via única, ja que l’altra catenària sí que tenia aportació elèctrica. No va ser fins passada una hora i quart, cap a les 09.55 hores, que alguns viatgers del tren detingut, segurament farts d’esperar, van decidir sortir del comboi, ocupant les vies, cosa que va obligar a aturar totalment la circulació de trens per la presència de persones a la infraestructura. Totes les línies que venen de Tarragona van quedar tallades durant 45 minuts.

"Preguem als viatgers afectats que no baixin a la zona de vies sense l’assistència de personal autoritzat, comporta risc de mort". Aquest és el missatge que Renfe va enviar a través de les xarxes socials. Però va arribar un moment en què la gent no va poder més i va decidir descendir del vagó i continuar caminant fins a l’estació de Bellvitge. La situació es va agilitzar en el moment en què van arribar al lloc els serveis d’emergència. Com que no hi havia andana, l’altura entre el vagó i la via gairebé arriba al metre i mig, un món per a persones grans o amb mobilitat reduïda.

La circulació de l’altra via que continuava operativa va haver de ser interrompuda cap a les 09.55 hores. Bombers i Mossos d’Esquadra van col·laborar en el desallotjament dels viatgers. Quan tots els usuaris van poder ser evacuats de la infraestructura a través d’una tanca que dona accés a un carrer, es va restablir el servei per la via que sí que disposava d’alimentació elèctrica.

El personal d’Adif va estar treballant en l’avaria durant tot el matí, fins que poc abans de les 14.00 hores es va poder retirar el tren detingut i restablir la circulació. La causa de la fallada va ser una avaria a la catenària, o sigui, en la infraestructura, no al tren.

Al quedar-se sense alimentació elèctrica, el tren també va perdre la il·luminació i l’aire condicionat, ja que el maquinista, com dicten els cànons, va apagar el tren per conservar la bateria necessària per tornar a encendre’l quan la catenària recupera la tensió. Sense electricitat, al tren tampoc va funcionar la megafonia, amb la qual cosa el conductor no va poder comunicar-se amb el passatge; un caldo de cultiu de nervis i incertesa.

Això va multiplicar l’angoixa que vivien els viatgers, davant la impossibilitat d’obrir les finestres. El fet que anés ple no va ajudar en absolut. "Necessitem obrir-les o ens ofegarem", relataven a través de les xarxes socials alguns dels afectats. Una vegada al carrer, ja sans i estalvis, els usuaris de Rodalies van haver de buscar-se la vida per prosseguir el seu viatge.

Tempesta perfecta

Notícies relacionades

Una tempesta perfecta que, per acabar-ho d’adobar, va afectar de ple al corredor Tarragona-Barcelona, que des de dilluns travessa un viacrucis, amb fallades elèctriques i de senyalització que han obligat a suspendre trens i han generat retards diaris que han portat els viatgers al límit del seu ànim i paciència.

El director de Rodalies, Antonio Carmona, va comparèixer hores després a l’estació de Sants per donar explicacions. Va demanar disculpes als afectats i va recordar que Renfe treballa amb Adif i el Departament de Territori en un pla d’acció que permeti abordar els principals problemes que està patint la xarxa ferroviària catalana. Adif, el gestor ferroviari encarregat del manteniment i reparació de la infraestructura, no va donar cap explicació més enllà d’assenyalar que l’avaria es va produir per una "falta de tensió".