BCN viu per primera vegada la dissensió del feminisme

El 8M es va dividir en dues manifestacions: una de multitudinària i transfeminista i una altra, molt més reduïda (400 persones segons la Guàrdia Urbana i 3.000 segons l’organització), centrada en l’abolicionisme de la prostitució i la crítica de la llei trans.

BCN viu per primera vegada la dissensió del feminisme
2
Es llegeix en minuts

Barcelona va ser l’escenari ahir, 8 de març, de dues manifestacions simultànies. A les sis de la tarda, s’iniciaven gairebé en paral·lel dues marxes: una des de la plaça de la Universitat, convocada per l’Assemblea 8M sota el lema Les cures sostenen la vida, i una altra des de la plaça de Catalunya, organitzada pel Moviment Feminista de Catalunya, que es va desmarcar de la convocatòria principal per les discrepàncies que tenia amb la llei trans i la seva postura abolicionista de la prostitució.

La Guàrdia Urbana va estimar una assistència de 25.000 persones en la manifestació de l’Assemblea 8M, que van recórrer els carrers de la ciutat fins a l’Arc de Triomf, i de 400 en la del Moviment Feminista de Catalunya, fins a la plaça de Sant Jaume. Per la seva banda, les entitats organitzadores van oferir unes xifres molt més altes que van fer pujar la participació a 200.000 i 3.000 assistents, respectivament.

No negar drets

Una de les representants de l’Assemblea 8M, Dolo Pulido, va defensar la inclusivitat de la seva convocatòria i la importància de no deixar ningú enrere: "Per a nosaltres és fonamental no negar drets a ningú. Nosaltres no hem viscut en el nostre dia a dia cap divisió, perquè les que hem estat treballant durant aquests 50 anys hem sigut sempre les mateixes", va declarar recordant que des dels anys 70 han participat en marxes juntament amb persones trans.

Per la seva banda, el Moviment Feminista de Catalunya va refermar la seva postura crítica amb la llei trans i la seva defensa de l’abolicionisme de la prostitució. L’organització va destacar la presència a la capçalera de la marxa de tres activistes i supervivents del "sistema prostitucional": Amelia Tiganus, Kamila Ferreira i Vanessa Silva, que van denunciar que la prostitució és una de les formes més extremes de violència contra les dones.

"Estem en contra de les lleis trans i d’identitat de gènere. Volem que es deroguin: se n’han aprovat 44 des del 2014 i creiem que perjudiquen les dones", va dir una de les portaveus de l’organització, Sílvia Carrasco, en declaracions a aquest diari.

Per una "llei abolicionista"

Notícies relacionades

"Volem una llei abolicionista de la prostitució, perquè considerem que els homes no han de tenir el dret de violar dones pobres a canvi de diners". Carrasco va recordar que l’any passat el seu col·lectiu ja va celebrar una concentració simultània, però en canvi no una manifestació.

Les dues manifestacions van transcórrer sense cap mena d’incident, amb una presència significativa d’efectius policials, com acostuma a passar.