El Govern prohibeix el consum d’alcohol en partits infantils

El projecte legal, que ara inicia la seva etapa a les Corts, també veta la publicitat de begudes alcohòliques en terrasses pròximes als centres educatius i la seva venda ambulant.

El Govern prohibeix el consum d’alcohol en partits infantils
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Consell de Ministres va aprovar ahir la llei de prevenció del consum de begudes alcohòliques en menors, una norma que sorgeix de les recomanacions que el 2018 va crear una comissió mixta Congrés-Senat, però que estaven pendents de veure la llum. El projecte legal té per objectiu evitar el consum d’alcohol per part d’adolescents, retardar l’edat d’inici i reduir els episodis de consum excessiu restringint els espais on es podrà beure, així com la publicitat, la venda i l’exposició en àmbits infantils.

La venda d’alcohol a menors ja està prohibida en les lleis autonòmiques, però l’Enquesta sobre Drogues en Ensenyaments Secundaris indica que és la substància psicoactiva més consumida entre els 14 i 18 anys. La meitat reconeix haver begut alguna vegada l’últim mes. I la mitjana d’inici del consum és als 14 anys, perquè el 93% dels joves creuen que és fàcil o molt fàcil aconseguir begudes alcohòliques. El projecte legal serà tramitat a les Corts i podria tenir canvis, però aquestes són les principals mesures que inclou:

En partits infantils.

El projecte prohibeix el consum d’alcohol a adults –i nens– als clubs, centres esportius i espais d’oci quan hi hagi sessions concebudes específicament per a menors d’edat. Per exemple, s’impedirà en els partits i entrenaments d’equips esportius infantils o en concerts dirigits a nens. També estarà vetat als centres educatius, en centres de protecció de menors i residències d’estudiants que admetin menors.

Publicitat en terrasses.

La llei impedeix que els anuncis de begudes alcohòliques es dirigeixin a menors, així com que els espais publicitaris estiguin protagonitzats per persones de menys de 21 anys o més grans caracteritzades de menors, o famosos vinculats a la població infantil o a embarassades. Es prohibeix la publicitat en un radi de 150 metres de centres educatius, parcs, llocs d’oci infantil, centres de menors i centres sanitaris, cosa que inclou les marques d’empreses en taules i para-sols de les terrasses de bar. Sí que es permet la publicitat de cervesa i vi amb menys de 0,5% d’alcohol.

Venda ambulant.

Es prohibeix la venda ambulant sense llicència a la via pública i les màquines de dispensació hauran d’incorporar mecanismes tècnics que impedeixin l’adquisició a adolescents.

Exposició en botigues.

La exposició i l’accés a les begudes alcohòliques en establiments d’autoservei s’haurà de limitar a un espai concret separat dels de productes destinats a menors. No es podran vendre ni exhibir en botigues dedicades a la venda de productes per a nens.

Protocols sanitaris.

La llei promou incloure continguts preventius en els plans d’estudi, des de primària, i en la formació del professorat. En l’àmbit sanitari, preveu protocols per detectar el consum per part de menors i la seva inclusió en la història clínica. Els adolescents atesos a urgències per intoxicació etílica seran objecte d’una avaluació integral i, si tenen menys de 16 anys, també els seus pares.

Obertura de bars.

El projecte preveu que les administracions "puguin valorar" restringir el nombre de llicències d’obertura de bars tenint en compte la concentració ja existent a prop de centres educatius o establiments on es desenvolupin espectacles infantils.

Proves d’alcoholèmia.

Les forces i cossos de seguretat poden realitzar proves d’alcoholèmia en llocs on està prohibit el consum d’alcohol per verificar que es compleix la llei.

Notícies relacionades

Sancions per a adults.

La norma preveu sancions que van des de 100 fins a 600.000 euros. Destaca com a infracció greu, penada amb entre 601 i 30.000 euros, que un adult compri una beguda alcohòlica a un menor. També és multa greu que un establiment vengui alcohol a adolescents.