Nova normativa

El Govern central limitarà els ultraprocessats en els menjadors escolars i augmentarà les hortalisses de temporada

Bustinduy explica que el decret que prepara per millorar els menús de les escoles fixarà un percentatge mínim d’un 45% de fruites i hortalisses de temporada i també de producció ecològica

El Govern obligarà a menjar fruites i verdures diàriament i prohibirà les begudes ensucrades a les escoles

El Govern central limitarà els ultraprocessats en els menjadors escolars i augmentarà les hortalisses de temporada

/ JUNTA DE EXTREMADURA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern prepara un reial decret destinat a millorar la qualitat dels menús escolars en què s’obligarà les escoles i empreses proveïdores a oferir fruites i verdures diàriament. A més, segons ha avançat el ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, aquest dimecres el text normatiu limitarà els aliments ultraprocessats i hipercalòrics, prohibirà les begudes ensucrades i fixarà que almenys el 45% de les racions de fruites i hortalisses siguin de temporada i que almenys el 5% de la despesa mensual del menjador escolar (almenys dos àpats al mes) es destini a productes ecològics.

«El reial decret no només garantirà que hi hagi una alimentació més saludable en els centres escolars, també que els nostres agricultors, ramaders i pescadors tinguin salaris més justos i un futur més estable, i que es redueixi la contaminació i el malbaratament», ha indicat el ministre després de visitar un hort ecològic i una escola que formen part d’aquest programa impulsat per l’Estratègia Agroalimentària València.

L’últim informe del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària revela que el 40% dels centres escolars incompleix el percentatge mínim recomanat de fruites i hortalisses de temporada i proximitat i que el 44% no compleix amb els requisits mínims de productes ecològics. I l’incompliment ha crescut des del 2022.

Més llegums i cereals

Davant d’això, el reial decret de menjadors sostenibles que prepara el Ministeri de Drets Socials impulsarà els circuits curts de producció i els aliments de proximitat, per fomentar les economies locals, i incrementarà la quantitat de llegums i cereals integrals, així com la qualitat de la carn i peixos oferts als escolars, seguint els estàndards que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Notícies relacionades

L’enquesta Aladino, que es realitza a 40 països, revela any rere any que els nens espanyols tenen un problema d’excés de pes. En concret, el 20% té sobrepès i un 16% obesitat. I el 36,1% tots dos problemes. Però la prevalença ha baixat, segons l’última edició de l’estudi, a les llars amb més renda mentre que a les llars més vulnerables la tendència es manté, fins a arribar gairebé a la meitat dels menors.

Per això, un dels objectius de la nova normativa és combatre la desigualtat, «per permetre que tot l’alumnat accedeixi a productes de qualitat i a cinc àpats saludables a la setmana sense haver de dependre de la renda de la seva família», segons ha destacat Bustinduy.