Catalunya treballa per a una gestió homogènia del riu

L’ACA està conversant amb els ajuntaments per redactar un document que unifiqui els diferents projectes de renaturalització.

Catalunya treballa per a una gestió homogènia del riu
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La recuperació del Besòs se sol posar d’exemple d’una bona pràctica a l’hora de restaurar un riu greument perjudicat. Del riu mort de fa 30 anys s’ha passat a un riu que acull una quantitat considerable de fauna i flora –una porció important són espècies invasores–. Però encara queda molta feina a fer, ja que la conca del Besòs té una important pressió humana i està exposada a greus amenaces pel que fa a contaminació, pel gran parc industrial del Vallès.

Per aquesta raó, diferents entitats i també les localitats per les quals passa el riu s’estan plantejant activar tota mena de projectes de renaturalització, per millorar l’estat ecològic de l’hàbitat del Besòs. L’ajuntament pioner va ser el de Santa Coloma de Gramenet, que a més de crear un parc fluvial (més pensat per a les persones que per a la natura), es va proposar restaurar un tram de riu amb la creació de llacunes i de l’anomenat refugi de biodiversitat.

No obstant, ara, altres consistoris, com el de Montcada i Reixac o el de Sant Adrià de Besòs, estudien tirar endavant plans similars. A Sant Adrià, juntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), es treballa amb la idea de millorar l’hàbitat de la desembocadura. "És un projecte que es treballa des de fa uns anys i l’hem presentat perquè obtingui fons europeus", comenta el tinent d’alcalde de Territori de la localitat, José A. Gras, que afirma que s’aposta "per la renaturalització, la millora i la protecció de la desembocadura".

Alhora, el Consorci Besòs-Tordera i la Diputació de Barcelona també estan treballant en opcions que van en la mateixa direcció. Tots aquests projectes se sumarien als que ja estan en marxa en altres rius, com per exemple el Congost, afluent del Besòs i part de la mateixa conca.

Ordenar la feina

Però perquè tots els ambiciosos plans de restauració siguin homogenis, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha començat a treballar amb els ajuntaments implicats amb l’objectiu d’intentar aconseguir una gestió del riu uniforme. En aquest sentit, segons ha pogut saber aquest diari, l’agència prepara un document que establirà les bases i marcarà la línia a seguir a l’hora de desenvolupar plans de millora per al riu.

Notícies relacionades

Santa Coloma és el municipi que compta amb una fórmula de renaturalització més avançada. En els últims dies, el govern municipal ha presentat els avenços de les tasques al tram que es troba en rehabilitació al seu terme municipal, ja ben endinsades en la segona fase, en la qual s’inverteixen una mica més de dos milions d’euros. "Les estratègies que s’estan portant a terme, inspirades en les solucions basades en la natura, busquen una solució que millori la biodiversitat de l’espai, que sigui duradora en el temps i que sigui sostenible", expressa el servei de medi ambient de l’Ajuntament.

Al seu torn, la regidora de Medi Ambient i Transició Ecològica de Montcada, Dámaris Sánchez, exposa que, "des de fa temps", la població vallesana "destina recursos al manteniment del curs de torrents i rieres, com per exemple la riera de Sant Cugat, el torrent de la Vallençana, el torrent de Mas Duran o el riu Ripoll, les aigües del qual arriben al Besòs". Afegeix que el consistori recolza un projecte de l’Agrupació de Defensa Forestal La Serralada, "per a la millora ambiental del riu Ripoll, que contempla, entre d’altres, la retirada d’espècies exòtiques, especialment de la canya, i la reintroducció de vegetació autòctona".