El Govern ajorna la decisió sobre els càmpings en zones inundables
La Generalitat aprovarà avui un decret llei per crear un marc jurídic que justifiqui eventuals clausures i prepara ajudes directes per compensar un hipotètic "trasllat d’activitat".

El desastre causat per la dana a València es va convertir en una finestra d’oportunitat per a Catalunya a l’hora de revisar el risc d’inundació. Al novembre, el president, Salvador Illa, va sortir a anunciar que el Govern revisaria totes les activitats en àrees de perill i va posar el focus als càmpings. En aquell moment es va explicar que s’avaluaria de nou el mapa de zones inundables i que es prendrien decisions complicades sobre els càmpings més amenaçats per riuades.
Ara, gairebé quatre mesos després, la Generalitat posposa aquestes decisions i opta abans per crear un marc jurídic que justifiqui el possible tancament (total o parcial) o la continuïtat d’un càmping. La reunió del Consell Executiu d’avui donarà llum verda a un decret llei que després haurà de convalidar el Parlament i que servirà com a paraigua normatiu a l’hora d’analitzar si un càmping en zona inundable és viable o no.
Bisturí fi
Els que han treballat en el redactat del decret detallen que aquesta nova eina forma part d’una estratègia de "bisturí fi" que, a més, s’ha consensuat amb el sector. Una comissió formada per representants de diferents conselleries (Territori, Interior, Empresa i Treball, Presidència i Economia) rebrà els informes tècnics i estudiarà el seu contingut cas per cas.
S’examinarà la situació de cada càmping i, en alguns casos, es proposaran mesures tecnològiques, fins i tot es pot recórrer a la intel·ligència artificial, que puguin protegir l’espai en cas d’inundació o millorar la prevenció per després aplicar protocols d’evacuació. A partir d’aquí, arribarà la proposta sobre el futur de cada càmping, prioritzant els que són en llocs amb risc elevat de pluges torrencials.
Serà un procediment molt garantista, afirmen fonts del Govern, i es buscaran fórmules per garantir que l’activitat pugui continuar, però no es descarta que alguna d’aquestes instal·lacions hagi de tancar de manera total o parcial. En cas que això passi, es compensarà econòmicament l’empresa perjudicada, a través d’un fons de recuperació que l’Executiu aprovarà en les pròximes hores.
Ajudes directes
Aquest pla encara no té assignada una quantitat de diners perquè el procés d’avaluació es reseteja, amb l’aprovació del decret llei. No obstant, es posaran sobre la taula els recursos necessaris per retribuir els afectats. L’Executiu insisteix que no hi ha punts vermells prefixats: la tasca d’anàlisi individualitzada comença de zero però amb el context d’aquest decret, que acompanyarà les decisions amb "informació de qualitat". La base d’aquest document legal serà el que digui la ciència sobre el perill d’inundació. Cal recordar que tant l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), a escala autonòmica, com el Govern, a escala nacional, ultimen una actualització dels mapes de perill. Serà a partir d’aquests nous models que es prendran les decisions.
¿Per què el decret se centra en els càmpings i no en totes les activitats que es realitzen en zona inundable? Hi ha diverses raons per les quals el primer encàrrec del president va dirigit a aquest sector. En primer lloc, els càmpings són espais en els quals es passa la nit i això complica una eventual evacuació en plena pernoctació. A més, es tracta d’infraestructures vulnerables: no és el mateix un edifici de ciment que una tenda de campanya o un bungalou. Un altre aspecte que es té en compte és la potencial torrencialitat d’una crescuda.
¿I què passa amb les residències, hospitals i escoles que es troben en perímetres inundables? En el cas d’altres àmbits, precisen fonts de l’Executiu català, els equips tècnics dels departaments implicats continuen dedicant-se a estudiar cada cas, tot i que no s’aprovi un decret general sinó un text legal centrat en els càmpings, per blindar futures decisions. De fet, malgrat que la decisió de facto, es posposi, el Govern indica que el treball realitzat durant els últims quatre mesos no queda en res, sinó que continua i s’aprofitarà.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Magatzem de gas El govern espanyol autoritza el segellat i abandonament definitiu dels pous del Castor
- Pandèmia de coronavirus La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti
- Negociació amb el Govern ERC s’obre a aprovar un altre suplement de crèdit a Illa si reforça la política antiaranzelària
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta