"A Alemanya guanyo el doble"
La Marta, la Cristina i l’Albert són tres joves barcelonins amb estudis superiors que han emigrat a Europa central, on treballen amb més flexibilitat laboral i reconeixement salarial. "Aquí es cuida molt el treballador", asseguren.

Albert Escandell, en Múnich, donde gana el doble de lo que ganaba en Barcelona. /
Graduada en Publicitat i Relacions Públiques, Marta García, barcelonina de 27 anys, va estar tres anys i mig treballant en una agència de Barcelona. L’horari era descomunal, i el salari, pobre. El 2023 va decidir fer les maletes i complir un somni: viure i treballar fora d’Espanya. A Múnic va trobar ràpidament una feina relacionada amb el màrqueting, amb bon horari i millor sou. Va pensar que l’aventura alemanya seria cosa d’un any, però el temps passa i per ara no es planteja tornar. "¿Per què? ¿Per guanyar 1.300 euros, pagar aquesta mateixa quantitat per un pis a Barcelona i treballar 10 hores al dia? No, gràcies", explica la Marta des de la ciutat alemanya on resideix. Tot i que l’habitatge és car a tot arreu, ella paga un lloguer de 1.000 euros en un pis nou a 15 minuts del centre en transport públic. "Potser torno quan vulgui formar una família, però ara mateix no", afegeix.
A la Marta li agrada la vida laboral i personal que té a Alemanya. "Aquí cuiden molt el treballador. Treballo i concilio. Quan acaba la jornada, en punt, te’n vas. Si fas hores extres, es tornen, res de treballar gratis. Moltes empreses et paguen el transport i cursos de formació. Jo en vaig fer un d’alemany, per exemple, tot i que no feia falta per a la feina", afegeix la Marta, que ara està a l’atur i "guanya més del que ho faria contractada en qualsevol empresa a Espanya". No està preocupada. Sap que, ben aviat, trobarà una bona feina. Ella posa rostre i veu a una generació d’universitaris que se’n van d’Espanya buscant una bona feina, amb sous i horaris millors. Un estudi de Ruta 44 –programa de la càtedra d’Emprenedoria i Innovació de l’agència de publicitat BTOB i la Universitat Complutense de Madrid– revela que el 82% volen emigrar, bàsicament a Europa central, per treballar. El percentatge augmenta al 84% a Catalunya.
"No em plantejo tornar"
Cristina Rodríguez, barcelonina de 27 anys amb un doble grau en el seu currículum (Disseny de producte i Enginyeria de disseny industrial) és una altra migrant. Va desembarcar a Copenhaguen (Dinamarca), on guanya 3.000 euros bruts (cal restar un 37% d’impostos) davant els 1.000 euros que tenia a Barcelona treballant de dissenyadora d’aplicacions. La nòmina li impedia independitzar-se, així que es va buscar la vida a l’estranger.
La feina a Copenhaguen, desenvolupament de producte en una marca de mobiliari, està molt més relacionada amb els seus estudis. Va entrar per a unes pràctiques de cinc mesos, que es van convertir en 10 i, després, en un contracte. "Porto un any i mig aquí i ara mateix no em plantejo tornar", adverteix la Cristina, que ha fet una xarxa d’amics tant espanyols com danesos i d’altres nacionalitats. "La cultura danesa afavoreix la conciliació amb la vida personal. Entro a les 8.30 i surto a les 16.30, amb mitja hora per menjar. Vinc a treballar en bici, trigo uns 20 minuts", explica. La Cristina comparteix pis amb una altra noia i el lloguer no és barat (800 euros cada una), però la casa és perfecta, gran, bonica i molt ben ubicada.
Albert Escandell ha desembarcat a Múnic. Llicenciat en Periodisme per la UAB, va treballar en una agència de comunicació. Ara, a Alemanya guanya "el doble" en una empresa de simuladors de videojocs on exerceix tasques de màrqueting i comunicació. "L’horari és de vuit hores, i, si fas extres, les cobres. Hi ha molta flexibilitat. La vida és cara en aquesta ciutat i trobo a faltar la meva família, però ara mateix no penso en la tornada. Serà qüestió de temps, quan em plantegi tenir la meva pròpia família", acaba dient.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- Malaltia a l’alça L’envelliment eleva les morts per pneumònia a Espanya a màxims històrics: més de 10.300 a l’any
- Mercat de treball La jornada laboral tardarà fins a 30 anys a baixar a 37,5 hores setmanals sense una llei que la redueixi, segons UGT
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Consells per viatjar amb el gos o el gat durant les vacances
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample