Raventós Codorníu: el grup cellerer es converteix en empresa B Corp
La companyia creadora del cava passa a formar part de la comunitat global de firmes reconegudes per la seva implicació amb el planeta i les persones. Entre altres èxits, la seva producció de cava ja és 100% ecològica

Sergio Fuster, CEO de Raventós Codorníu, i Raimon Puigjaner, president de B Lab España.
La pròxima vegada que obri una ampolla de Codorníu, recordi que no només està bevent un bon cava, sinó que, a més, la companyia que el produeix es preocupa pel seu benestar i el dels altres. I és un aspecte que marca la diferència. Raventós Codorníu acaba de rebre la certificació d’empresa B Corp, un reconeixement internacional que garanteix que la marca treballa per transformar el sistema econòmic actual en un nou model més sostenible, inclusiu i just.
Raventós Codorníu, grup del qual formen part 15 cellers a Espanya, l’Argentina i Califòrnia (Raimat, Legaris, Bodegas Bilbaínas, Codorníu...), ha sigut certificada com a empresa B Corp amb una qualificació de 88,5 punts, cosa que la legitima com una firma activament compromesa amb el planeta i les persones. La comunitat B Corp suma en l’actualitat més de 9.000 companyies de 95 països i 162 indústries diferents.
Durant prop de dos anys, Raventós Codorníu ha realitzat un gran esforç per poder complir amb els exigents estàndards B Corp, i ha aconseguit finalment la seva certificació aquest any 2025. Així mateix, s’ha convertit en el grup cellerer i de begudes amb millor puntuació d’Espanya (88,5), i fins i tot amb una nota més alta que molts referents mundials.
Un nou model
«Unir-nos al moviment B Corp dona sentit al nostre propòsit de ‘Donar valor a la terra’, és una brúixola per no perdre mai el rumb. Aquesta B ho canvia tot, ens posiciona com la millor empresa de vins per al món i ens anima a continuar millorant i assegurar-nos que l’impacte positiu continuï creixent. La certificació es renova cada tres anys, així que aquest és només el començament del camí,» afirma Sergio Fuster, CEO de Raventós Codorníu, per a qui «el planeta requereix que les empreses assumim un paper proactiu, modificant els processos, les estructures i els criteris en la producció i comercialització de béns de consum, amb vista a generar el canvi positiu social i ambiental que necessitem».

Raventós Codorníu rep el certificat B Corp 2025. /
Per formar part d’aquest grup que treballa per resoldre problemes socials, protegir el medi ambient, enfortir les comunitats i crear llocs de treball d’alta qualitat amb dignitat i propòsit, és necessari superar un rigorós procés en el qual es mesura l’acompliment de cada companyia en cinc àrees d’impacte clau: Treballadors, Comunitat, Medi Ambient, Proveïdors i Clients. Per rebre el preuat distintiu, les marques han d’obtenir una nota de, com a mínim, més de 80 punts.
Cava ecològic des del 2023
El paper pioner de Raventós Codorníu en el sector cobra encara més rellevància al considerar que la indústria vitivinícola representa sol un 1% del moviment B Corp a nivell global. Les empreses B Corp equilibren el propòsit i el benefici i utilitzen els negocis com una força per al bé. Aquest enfocament està totalment alineat amb el full de ruta de Raventós Codorníu, amb una producció de cava Codorníu que és 100% ecològica des del 2023 i que té com a propòsit corporatiu l’esmentat ‘Donar valor a la terra’, amb referència al seu compromís de cuidar el territori.
El model de negoci del grup cellerer s’ha enfocat en l’agricultura ecològica, que és un dels factors més valorats per B Lab, l’organització independent i sense ànim de lucre que impulsa el moviment B Corp. I és que, tot i que sempre ha format part de l’ADN de Raventós Codorníu, es continua avançant per ampliar encara més l’impacte positiu sobre la terra i sobre la comunitat de viticultors, minimitzant l’impacte ambiental i fomentant alhora la biodiversitat a les vinyes.
D’altra banda, B Lab ha valorat molt positivament la centralització i formalització de processos en què s’han involucrat pràcticament tots els equips de la companyia. Un esforç col·lectiu considerat necessari per estandarditzar protocols interns i poder establir així criteris conjunts també en matèria ESG (medi ambient, societat i governança).
Distinció ‘B Corp’
Raimon Puigjaner, president de B Lab Spain, assegura que «el procés per convertir-se en empresa B Corp de Raventós Codorníu no era senzill: la gran quantitat de cellers i el nombre de persones treballadores que conformen el grup representen una fortalesa, però també un repte a l’hora d’implementar accions amb un abast integral. Per això, volem reconèixer la disposició, compromís i implicació de tots els equips». A més, Puigjaner posa en valor que «convertir-se en empresa B Corp no és un simple tràmit. És el resultat d’una transformació profunda i d’un compromís real amb la sostenibilitat, la transparència i l’impacte positiu».
Raventós Codorníu ha demostrat en aquest últim exercici un lideratge destacat en sostenibilitat, aconseguint avenços significatius en la reducció del seu impacte, disminuint fins en un 50% l’ús de recursos hídrics respecte al 2015 i amb l’enfortiment dels seus vincles amb les comunitats locals i els viticultors. La fita més destacada de l’exercici 23/24 va ser la conversió de tota la marca Codorníu en 100% ecològica, i un any abans del previst.
Com a líder en el canvi sistèmic cap a una nova economia, la xarxa global de B Lab crea estàndards, polítiques i eines per a les empreses, i verifica aquelles companyies que, conegudes com a empreses B Corp, lideren aquesta transformació cap a un nou paradigma econòmic més just, inclusiu i regeneratiu.
B Corp és el moviment d’empreses més gran amb propòsit del món. A Espanya, el grup està conformat per més de 260 marques, com Central Lechera Asturiana, Estrella Galicia (Hijos de Rivera), Ferrer o ISDIN. També promou iniciatives a nivell local, regional i global per fomentar i mobilitzar tots els sectors de la societat, com l’acadèmia, les institucions públiques, la ciutadania o la inversió. Per obtenir més informació sobre les empreses espanyoles es pot consultar la web de B Corp Spain.
Raventós Codorníu és la companyia cellerera més antiga d’Espanya i la creadora del cava. La firma compta amb cinc segles d’història i una experiència que combina tradició i modernitat, la qual cosa dona com a resultat cellers líders a les seves regions vinícoles, capaços d’innovar i donar resposta a la creixent demanda de caves i vins singulars.
- Crònica rosa L’amor sí que té edat
- El banc català confirma que hi ha "sobre la taula" una fusió alternativa
- Lapsus temporals Això significa no recordar paraules o confondre el nom de les persones
- El Consell «sabia perfectament» que el Poio s’havia desbordat 3 hores abans de l’SMS
- Arts escèniques Cap Butaca Buida se supera en la segona edició
- ASSUMPTES PROPIS Alizée Delpierre, sociòloga: "Els ultrarics volen ser atesos sense límits"
- PREGUNTES El temps de les il·lusions
- CICLISME Van der Poel guanya a Pogacar una Milà-Sanremo de llegenda
- La mort d’un mite de la boxa Foreman, el malvat convertit en l’afable avi d’Amèrica
- NATIONS LEAGUE Espanya confia en "la caldera" de Mestalla per prolongar la ratxa