Una dieta amb més vegetals i menys carn s’associa a una vellesa saludable

Las verduras deben ocupar un lugar primordial en nuestra dieta

Las verduras deben ocupar un lugar primordial en nuestra dieta / Freepik

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un estudi liderat per la Universitat de Harvard ha analitzat la dieta de més de 105.000 adults durant 30 anys per determinar quins són els patrons d’alimentació més saludables i associats a un envelliment sa.

Segons els especialistes que han liderat el treball, encapçalats per la catalana Marta Guasch-Ferré, les anàlisis indiquen que sols un 9,3% de les persones estudiades van aconseguir arribar a la vellesa, és a dir, a una edat de més de 70 anys, sense malalties cròniques importants o deterioraments físics o mentals importants. A partir d’aquí, els experts es van centrar a analitzar quins eren exactament els hàbits alimentaris d’aquestes persones i durant quant temps els havien acompanyat per garantir-los l’envelliment saludable. En total, es van identificar vuit patrons específics d’alimentació i un conjunt de trets característics compartits entre tots ells.

Dieta mediterrània

Notícies relacionades

Segons aquest treball, publicat a la revista Nature Medicine, les persones més longeves i que gaudeixen de millor salut durant la seva vellesa són aquelles que han prioritzat una alimentació saludable al llarg de la seva vida i que, a més, han basat la seva dieta en més productes vegetals. "Es tracta de persones que han seguit dietes en les quals s’emfatitza la ingesta de fruites, verdures, cereals integrals, nous i llegums i, en alguns casos, també alguns aliments d’origen animal com peix i certs productes lactis", afirmen.

Per contra, un consum més gran de greixos, sodi, begudes ensucrades i carns vermelles o processades (com, per exemple, els embotits) es va associar amb una pitjor salut en la vellesa. Entre els patrons dietètics més saludables identificats per aquest estudi destaquen diverses variants de la dieta mediterrània, en la qual es combinen vegetals, oli d’oliva, peix, fruita seca i llegums.