Els espanyols prioritzen les polítiques de defensa menys que la mitjana europea

El 36% dels europeus consideren que la UE s’ha de centrar en la seguretat / A Espanya, la primera preocupació és l’educació, amb un 40%

Els espanyols prioritzen les polítiques de defensa menys que la mitjana europea
2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

Els ciutadans europeus demanen una Unió Europea més forta i amb més capacitat d’acció davant crisis globals. No obstant, les prioritats varien segons el país. Mentre que a la UE la seguretat i la defensa lideren la llista de preocupacions, a Espanya la inversió en una agenda social és vista com una àrea clau per reforçar el paper de la Unió al món.

Amb les guerres d’Ucraïna i Gaza de teló de fons, el 36% dels europeus consideren que la UE s’ha de centrar en defensa i seguretat, però les línies de front queden més lluny d’Espanya que de cap altre estat membre i mentre el debat sobre un rearmament europeu copa l’agenda política, aquest és un tema prioritari per a només el 20% dels espanyols, segons l’últim Eurobaròmetre del Parlament Europeu. En canvi, el 40% dels enquestats a Espanya prioritzen l’educació i la investigació, un percentatge significativament superior al 23% de la mitjana europea.

La majoria dels europeus volen una UE més proactiva. El 66% dels ciutadans vol que la Unió tingui un paper més rellevant en la protecció davant crisis globals i riscos de seguretat. A Espanya, aquest percentatge ascendeix al 72%, sis punts per sobre de la mitjana. A més, el 89% dels europeus creuen que els estats membres haurien d’actuar amb més unitat davant els desafiaments globals, una xifra que puja al 93% a Espanya.

Per a això, compten amb el Parlament Europeu per liderar aquests canvis, i el 62% dels europeus creuen que l’Eurocambra hauria de tenir un paper més rellevant, sis punts més que el 2024.

A Espanya, aquest percentatge és encara més alt: el 78% vol que l’Eurocambra tingui més poder, dos punts més que fa un any i molt per sobre de la mitjana europea. La imatge del Parlament Europeu, no obstant, no ha canviat: el 38% dels espanyols té una opinió positiva de la institució, una dada que es manté estable des del 2024.

Per a això, tots estan d’acord que fan falta més recursos. El 76% dels europeus i el 85% dels espanyols consideren que és imprescindible més inversió. La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va remarcar que "Europa necessita ser més forta perquè els seus ciutadans se sentin més segurs".

Un privilegi

Notícies relacionades

Pertànyer a la UE és reconegut com un privilegi, més que mai. Mentre la llista de països que es volen afegir a aquest gran bloc creix (Ucraïna, Moldàvia, els Balcans), el sentit de pertinença a la UE segueix en nivells històricament alts. El 74% dels europeus creuen que el seu país ha sortit beneficiat de formar part del bloc, la dada més elevada des que aquesta pregunta va començar a formular-se el 1983. A Espanya, el percentatge és encara més alt: 76%. No obstant, els motius varien. A la UE, la pau i la seguretat (35%) es perceben com el principal avantatge. A Espanya, en canvi, el creixement econòmic (39%) i la creació d’ocupació (27%) són els beneficis més valorats. La pau i la seguretat queden en tercer lloc, amb un 26%.

La inflació i el cost de la vida són la principal preocupació (al voltant del 43%), tant a Europa com a Espanya, i demanen que aquesta sigui una prioritat comunitària. Els europeus temen la recessió, tot i que se senten millor posicionats econòmicament per formar part de la UE.