La piscina on va morir una nena només tenia un drenatge en marxa

L’amo de la constructora i el tècnic de manteniment declaren com a imputats per presumpta negligència per la mort de la Sofia, de 9 anys.

La piscina on va morir una nena només tenia un drenatge en marxa
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Sofia, de 9 anys, va quedar atrapada el 31 de març del 2023 en el fons d’una piscina privada d’un xalet de Platja d’Aro (Baix Empordà). La potència de succió de la reixeta del filtre va impedir que sortís a la superfície. Va morir ofegada. Fonts coneixedores de la investigació van assegurar a EL PERIÓDICO que dues de les tres escletxes de drenatge, en concret les dues laterals, no funcionaven en el moment en què es banyava la nena, per la qual cosa l’única que sí que estava en marxa, situada al terra de la piscina, va fer tanta força de pressió que va atrapar la nena.

Dilluns passat van declarar al jutjat de Sant Feliu de Guíxols, que instrueix el procés judicial, els dos imputats per aquest cas. Es tracta del propietari de l’empresa que va construir la piscina i un tècnic de manteniment, que van negar, a preguntes dels seus advocats, una possible negligència. Aquest últim, no obstant, va arribar a afirmar que s’havia assabentat feia poc de la normativa aplicable –del 2017– i que, segons la seva opinió, es tractava només d’una recomanació.

La declaració més dramàtica va ser la de l’avi de la menor, que va ser testimoni directe de com la seva neta no sortia a la superfície. Aquell dia, estava gravant amb el mòbil com els seus dos nets es tiraven a la piscina privada quan va veure que la Sofia no apareixia. Són 35 segons terribles que ha tornat a recordar al jutjat. També ho ha fet una veïna i amiga de la família, que, a les 19.10 hores d’aquell fatídic 31 de març, el va ajudar i va avisar el servei d’emergències mèdiques, que únicament va poder certificar la mort de la nena. Precisament aquesta testimoni va oferir una de les claus en aquest cas, a l’afirmar que mai va sentir el tècnic de manteniment dir que, perquè l’aigua s’escalfés més ràpidament, s’havien de tancar els drenatges laterals de la piscina i deixar només el que està al fons.

Els pares de la menor –els britànics Julian Geraint Draper i Olga Draper, defensats pels advocats Cristóbal Martell i Àlex Serra– van aconseguir fa uns mesos que el jutjat de Sant Feliu de Guíxols reobrís la causa, que havia quedat arxivada quatre dies després de la mort de la nena. Pel que sembla, ningú els havia alertat de la perillositat del sistema. "Espanya era un lloc feliç per a nosaltres, on veníem a reunir-nos amb la meva família. Tenim 10 anys de records meravellosos, però ara és molt difícil tornar", va assegurar al seu dia la mare, a través d’una videoconferència amb EL PERIÓDICO.

Hematoma molt marcat

Segons l’informe dels Mossos d’Esquadra, la nena, que pesava al voltant de 30 quilos, presentava un hematoma molt marcat a nivell pectoral en forma circular de 25 a 30 centímetres de diàmetre. Es tracta de la marca de la lesió que li va deixar al cos la reixeta, quan va quedar atrapada. La policia catalana va concloure que la força de succió va ser "la suficient per immobilitzar la nena, que va fer impossible que s’alliberés".

Notícies relacionades

L’endemà del succés, la unitat subaquàtica dels Mossos va realitzar una prova per determinar la capacitat de succió que tenia el motor d’aspiració de l’aigua del sistema de filtrat.

Hi ha estudis que coincideixen, segons els advocats dels pares de la Sofia, en la possible "infracció" de la normativa sobre piscines d’ús domèstic.