Abominable revictimització

Deshumanitzar-les, convertir-les en un número, en un maldecap a solucionar al més aviat possible, és igual com, és igual on. Si les col·loquen, cobren. Els paguen per això, per res més. I això fan, col·locar-les. I despreocupar-se. I cobrar per la seva gestió, és clar. Això sempre. Qui paga és l’Ajuntament de Barcelona, qui cobra és l’empresa guanyadora del concurs públic per a la gestió i allotjament temporal de persones en situació de vulnerabilitat.
Client-proveïdor-mercaderia-transacció-guanys.
Tot i que no ho sembli, parlem de persones que no han deixat de ser-ho per travessar una situació de vulnerabilitat. Parlem de mares, fills, germans. De qualsevol de nosaltres, si la vida vol donar-nos un revés a dues mans.
Però aquest exercici d’empatia incomoda. Millor defugir-ho. És preferible veure les seves històries, les que siguin, com a alienes, llunyanes i improbables. Com si les persones en situació de vulnerabilitat ho haguessin sigut sempre, com si abans del maltractament, de la malaltia mental, de l’addicció, de la pobresa, de la mala sort encadenada, no haguessin tingut somnis, projectes ni vida. Se’ls va enfonsar tot. Com se’ns pot enfonsar a qualsevol de nosaltres.
Les persones en situació de vulnerabilitat requereixen una resposta urgent per part de l’administració, però aquesta ha de comportar una solució digna. La urgència i la transitorietat de l’ajuda mai poden anar de la mà de la indignitat, la vexació o la revictimització.
Notícies relacionadesDormir en un llit amb xinxes és indigne per molt provisional que sigui. Malviure envoltat d’escarabats, rates o brutícia ho és també. I es troba a anys llum de ser la solució que s’espera d’una administració pública.
L’Ajuntament ha d’aturar de forma contundent el problema. No pot contribuir a aquesta revictimització abominable que ve a repetir, pesada, que millor això que res. Massa coses han perdut ja com perquè l’administració pública permeti que empreses indignes facin negoci a costa de la vulnerabilitat de persones dignes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí