Multada l’empresa gestora del 25% dels allotjaments de serveis socials

Treball sanciona amb 14.000 euros el grup Sociohabitatge i un jutge el condemna a pagar-ne 20.000 a una empleada per vulnerar la llibertat sindical

Multada l’empresa gestora del 25% dels allotjaments de serveis socials
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Periodista

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rebaixar el sou i la jornada de treball a una educadora després de ser escollida representant dels treballadors, no haver calculat els riscos laborals dels seus empleats, no comptar amb calendaris ni registres horaris, ni tampoc abonar hores extres. Són algunes de les infraccions contra els drets dels treballadors del grup Sociohabitatge, en mans de dues immobiliàries i que gestiona el 25% dels equipaments d’urgència temporal dels usuaris de serveis socials més vulnerables a Barcelona per evitar que quedin a la intempèrie.

Inspecció de Treball els ha imposat quatre multes, que sumades arriben a 14.105 euros, i un jutge els ha condemnat a indemnitzar amb més de 20.000 euros una treballadora per atemptar contra la llibertat sindical. L’empresa respon que ha recorregut les dues sentències i que ha denunciat set treballadors en dues causes.

Infracció molt greu

La primera clatellada judicial per a les dues immobiliàries Daski BCN 2001 SL i Tito 2006 SL va arribar el gener del 2024. La denunciant, S.G., és una educadora que cobrava 1.400 euros al mes per treballar a temps complet de dilluns a divendres en un apartament de Barcelona. A mitjans de setembre del 2023, va ser elegida delegada sindical i 15 dies després l’empresa va decidir ressituar-la i que treballés a Sabadell només els caps de setmana reduint un 63% la seva jornada i rebaixant el seu sou en més de 500 euros. El Jutjat Social número 8 de Barcelona els va condemnar per una "infracció molt greu".

El motiu, diu la sentència, a la qual ha tingut accés aquest diari, és que "l’empresa va vulnerar el dret de la llibertat sindical, consagrat en la Constitució". El jutge els va obligar a recol·locar-la en les mateixes condicions laborals prèvies, els va condemnar a una multa de 1.173,11 euros pels danys patrimonials causats i a una indemnització de 20.000 pels danys morals. La firma respon que el canvi era fruit del tancament d’aquest centre de treball, res a veure amb la condició sindical de l’empleada, i explica que ha recorregut la sentència al Tribunal Constitucional. També n’han recorregut una altra en la qual la magistratura els imposa pagar més de 8.000 euros, entre la sanció i la indemnització, per haver deixat 21 dies sense sou la mateixa educadora.

En aquest cas, l’empresa va dir que la representant sindical havia empès una altra treballadora, però el jutge no ho veu així i parla d’un "directe atemptat contra el dret de llibertat sindical". L’empresa explica que també han presentat tres denúncies contra set treballadors, un dels quals ha guanyat i un altre ha arribat a un acord.

Quatre inspeccions

Notícies relacionades

A part d’aquest cas, hi ha hagut quatre inspeccions en les quals l’autoritat laboral ha detectat diverses infraccions. El novembre del 2023, i després de visitar cinc allotjaments que atenen famílies derivades per serveis socials (Font d’en Fargues, Deià, Gran Via, Collblanc i Foronda), Inspecció de Treball va comprovar que no hi havia calendari laboral, no es pagaven hores extres i no existia registre de les jornades. Això va suposar una multa de 6.752 euros, que a l’assumir-la l’empresa va quedar rebaixada a 4.051,2 euros.

El març del 2024, els inspectors van relatar que ni tan sols s’havien avaluat els riscos laborals dels treballadors d’un alberg social a Vallcarca i els van multar per valor de 2.470,60 euros, que l’empresa va acatar, de manera que l’import final va descendir un 40%. Va passar el mateix en un centre de Collblanc, un dels quatre als quals l’Ajuntament ja no vol continuar enviant famílies, després d’una inspecció el juny del 2024. El novembre d’aquest any, Inspecció va constatar que faltaven calendaris laborals, tampoc hi havia mesures per compensar els excessos de jornada ni registres de l’horari laboral, i van imposar una multa de 2.451 euros, que va acabar amb una rebaixa perquè l’empresa va acceptar pagar-la. "En un any hem passat més de 40 inspeccions laborals", respon el director del grup, Daniel Villergas. Diu, a més, que han canviat l’empresa que gestiona els riscos laborals: "Hi havia coses que no sabíem i també hem après".