Tribunals

Alliberada la presa espanyola més jove a l’estranger: Fátima Ofkir complia cadena perpètua a Oman per tràfic de drogues

La dona, veïna de l’Hospitalet, va ser empresonada el 2018 amb 18 anys

L’odissea d’una jove de l’Hospitalet presa a Oman

Fátima Ofkir, presa a Oman.

Fátima Ofkir, presa a Oman.

4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fátima Ofkir, la veïna de l’Hospitalet de nacionalitat espanyola que va ser condemnada el 2018, quan tenia 18 anys, a cadena perpètua al sultanat d’Oman, ha sigut alliberada. La Fátima, que era a la presó de dones de Masqat, ha sigut inclosa en la llista de beneficiats per la tradicional amnistia que el sultà d’Oman concedeix després del mes del Ramadà. Complia condemna per tràfic de drogues.

Fa 7 anys, la dona es va deixar convèncer per un fals amic que la va instar a entregar un paquet unes persones al sultanat d’Oman. Per això va acudir a l’habitació d’un hotel de Masqat (capital d’Oman) i a l’obrir la motxilla que li havien donat va trobar que hi havia droga i explosius. Abans de poder escapar la policia d’Oman la va detenir a la seva habitació i li van requisar la motxilla.

El 12 d’agost del 2018, la Fátima es va convertir en l’espanyola presa més jove al món complint una condemna en un paísestranger, en una presó de dones en ple desert on estava obligada a utilitzar un burca que li cobreix tot el cos, resar cinc vegades al dia, i només podia parlar telefònicament amb la seva família un minut cada 15 dies.

La dona va ser condemnada a cadena perpètua en aquestes condicions, tot i que a la Fàtima se li va donar l’opció de la pena capital, si no volia passar-se tota la vida tancada. Una terrible opció que ella, en una fortíssima depressió, es va arribar a plantejar, segons expliquen Vosseler Abogados, que des del 2020 han intentat que la Fátima surti de la presó.

A més, els representants legals de la Fátima, Vosseler Abogados, remarquen que va patir «un judici ple d’irregularitats» i que el lletrat a Oman proporcionat per l’ambaixada espanyola «va cometre gravíssims errors en el procediment judicial» i «es va limitar a aconseguir els diners reunits per la família de la Fátima a Espanya, sense cobrir diligentment el cas en un judici en què la Fátima estava totalment desemparada, sense saber àrab ni entendre res del que estava passant».

Un gir decisiu

Va ser dos anys i mig després del seu ingrés a la presó, quan la mare de la Fátima va demanar ajuda a la lletrada Mónica Santiago, directora executiva de Vosseler Abogados, que va començar la seva defensa centrant-se en tres aspectes: buscar advocats a Oman amb coneixement de les lleis del sultanat per col·laborar en la revisió de la condemna, buscar suports de personalitats amb contactes diplomàtics internacionals per a un cas que implicava les relacions entre dos estats sobirans i, sobretot, donar suport moral i esperança a una Fátima totalment enfonsada.

L’estiu del 2023, Mònica Santiago va viatjar fins a Oman, va aconseguir un permís per visitar-la i donar-li ànims i esperances. A més, li va facilitar la possibilitat de seguir els seus estudis, enviant-li Iibres de text i matriculant-la en una escola d’educació a distància. La lletrada també va comptar amb la col·laboració total i desinteressada d’Antonio Sagnier i Baltasar Garzón, que van iniciar els contactes amb el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol. Primer, amb Arancha González-Laya i posteriorment amb José Manel Albares.

A més, es va contactar amb els exeurodiputats Carles Puigdemont i José Manuel García Margallo i amb el mateix Josep Borrell, llavors alt representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissión Europea. El desembre del 2020, Puigdemont va presentar un suplicatori al Parlament Europeu per sol·licitar l’acord d’extradició, amb les firmes de tot el grup català a Europa (Carles Puigdemont, Diana Riba, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé).

La petició d’ajuda també es va fer arribar als partits polítics del Congrés dels Diputats, el Govern, la Casa Reial i el papa Francesc. Set anys després del seu ingrés a la presó, la Fátima és lliure després d’aparèixer en la llista de beneficiats per la tradicional amnistia que el sultà d’Oman concedeix després del mes del Ramadà.

7 anys de lluita

Notícies relacionades

Vosseler Abogados han remarcat que «han sigut 7 anys de dura lluita i moltes amargors i moments de desànim», malgrat que gràcies a la «tenacitat i esforç» de Mònica Santiago juntament amb el recolzament d’Antonio Sagnier i Baltasar Garzón, s’ha pogut aconseguir la llibertat de la Fátima i que tingui «una altra oportunitat per començar de nou una vida totalment diferent de la que va deixar com una adolescent desorientada»a l’Hospitalet i al qual torna com una dona amb una duríssima experiència de vida que l’ha fet madurar i replantejar-se el seu futur».

Per fer-ho li servirà el pla d’estudis a través de l’educació a distància que li proporcionaven els seus advocats amb la col·laboració de l’ambaixada espanyola a Oman. «La història de la Fátima ens recorda que tots mereixem una segona oportunitat. La seva valentia i la seva determinació són un exemple inspirador per a aquells que enfronten desafiaments similars», assenyalen des de Vosseler Abogados.